Nieuws

Cohda in 2019

Na de succesvolle cd-presentatie van Ad Hoc met Sjef and Friends in het najaar van 2018 welke cd dubbelcd goed werd ontvangen is Cohda vooral actief in 2019 via allerlei optredens en dan met name door de Dialectgroep van Cohda, Cohda-Krek.

Hans schreef diverse dialectteksten die door Sjef op muziek werden gezet zoals het nummer Landweg Weg.

Een nummer geschreven op verzoek van Cor Swanenberg voor een themadag later dit jaar.

Verder schreven Hans en Sjef ook weer composities voor het nederlandstalige Cohda-repertoire zoals de nummers Dood (nog een werktitel), liedje voor jou en het ontbijtlied (ook dit laatste nummer wederom op verzoek).

De zomer van 2019 wordt door Sjef vooral gebruikt om nieuwe melodieen te schrijven en dat leverde een 15-tal nieuwe composities op die nog liggen te wachten op teksten.

Tevens werd de zomer gebruikt om allerlei demo’s op te nemen van nummers die nog in de kast lagen

Verder zijn er ontwikkelingen in 2019 rondom de Brabant Symfonie.

Het is nagenoeg zeker dat de symfonie in het najaar in premiere gaat (daarover later meer).

Tot slot is Sjef bezig met het opnemen van nieuwe composities voor Blinde Beelden deel 6 waarvan de eerste tracks al zijn doorgeleid naar hans voor het schrijven van begeleidende gedichten.

Kortom het lijkt stil maar Cohda is nog altijd zeer actief en creatief.

Den Bosch, zomer 2019


Terugblik op 2018

Het was een enerverend jaar voor Cohda +.

Twee cd’s zagen het licht: op 20 april Blinde Beelden V waarbij ook de Brabant Queeste, het grote dichterlijke epos van Hans over Brabant, een première beleefde.

Dan kwam op 11 november 2018 Ad Hoc uit met de dubbel cd Sjef and Friends. De link naar Cohda is duidelijk en het Cohda-gevoel leeft voort in dit project, alleen al omdat Hans ook mede-tekstschrijver is van een 5-tal nummers.

De cd presentatie is er een mooie getuigenis van.

Op het dialectvlak was er veel te doen! Sjef en Hans schreven een zeer vrolijk nummer genaamd ‘Vruuger waar alles bitter’ dat het live enorm goed doet. Maar er waren meer nieuwe nummrs zoals ‘n bietje licht en Wanda die al in de live optredens worden verwerkt.

Dan was er op 12 december het lintje voor Hans, zodat de beide Cohda-maten ook op dat vlak weer gelijk oplopen. Voorts was er de kersttournee van Cohda-KREK langs diverse Brabantse plaatsen. Een show die alom zeer goed werd gewaardeerd door het publiek.

De cd Band uit 2005 werd in zijn geheel met begeleidende beelden op Youtube geplaatst.

Tot slot ging ook de eigen website van Cohda-KREK de lucht in.

Kortom: er zit nog volop leven in Cohda!

Wat het nieuwe jaar gaat brengen? Blijf ons gewoon volgen via de websites en via de sociale media.

Sjef en Hans


WebNieuws 15-11-2018

Het project Sjef and Friends beleeft een prachtige muzikale première op 11 11 2018 in de Azijnfabriek te Den Bosch

Vanaf 2015 werd eraan gewerkt en het startschot werd gegeven op de 60ste verjaardag van Sjef van Rooij componist van alle 40 liedjes op deze dubbel cd.

Als artiestennaam werd gekozen voor AdHoc, met een duidelijke verwijzing naar de artiestennaam Cohda die Sjef en zijn maat Hans Lakwijk al hanteren vanaf hun eerste cd Maar nu, mar nou in 2001.

Dit keer was Hans afwezig als creatieve peiler, hij koos bewust voor wat andere creatieve accenten onder meer door zijn werk met Sjef voor de dialectgroep Cohda-krek.

Een waardige opvolger, ook weer een goede friend van Sjef diende zich aan in de persoon van Han Horn.

Han heeft een groot aandeel met 19 teksten die van hem terugkeren op deze dubbelaar.

Han en Sjef presenteerden dan ook gezamenlijk de show waarbij voor het eerst alle nummers volledig live werden uitgevoerd. Daartoe was een band geformeerd rondom mede-producer en voormalig conservatoriumdocent Leon Kuijpers waarbij Sjef studeerde aan het conservatorium in Zwolle.

Naast Sjef waren er 4 zangers van het project aanwezig die in totaal 17 nummers ten gehore brachten.

Sjef: een ding verandert niet. Ik neem mijn luisteraars graag mee langs allerlei muzikale sferen en dat levert ook een bont palet aan uiteenlopende teksten op.

Van nederlandstalige kleine luisterliedjes tot engelstalige blues en rock het kwam allemaal langs.

De ruim 80 personen die in de middagsessie aanwezig waren reageerden enthousiast op de nummers en de toelichtingen die daarop gegeven werden.

Omdat het een dubbelaar betreft boden zowel Han als Sjef een exemplaar aan aan een bijzonder persoon. Sjef koos voor zijn nog steeds maat Hans Lakwijk die duidelijk verrast was met deze geste.

Han overhandigde zijn exemplaar aan Nico en Marianne van der Krogt twee vrienden van Sjef die zijn leven in de laatste 20 jaar enorm hebben verrijkt met hun vriendschap.

Naast blijheid waren er ook de emo-momenten kortom voor ieder wat wils.

Met een enthousiaste en uitstekend spelende Ad-Hoc band als basis werd het een enerverende middagsessie die in de avond nog eens dunnetjes werd overgedaan.

De cd met een hoesontwerp van Lars Putter die 15 euro kost is te verkrijgen via Sjef en komt binnen kort ook via de Webwinkel van lef-studio beschikbaar maar ook te bestellen via deze site.

Van de middag en avondsessie werden filmopnames gemaakt en het resultaat hiervan wordt eind deze maand verwacht. Alle teksten van het project zullen binnenkort ook on-line te vinden zijn via de Cohda-site.

Op deze site staan ook artikelen die het verloop van het project beschrijven.

Een ding is zeker: de creatieve bron die Sjef van Rooij heet is nog lang niet uitgeborreld!

 

Den Bosch, 15 november 2018


WebNieuws 01-09-2018

Na het verschijnen van Blinde Beelden deel 5 op 20 april 2018 werd op 31 augustus in de studio van Leon Kuijpers een begin gemaakt met het bewerken van de eerste drie composities van deel 6.

De eerste stukken met als werktitel 4 mei en 15 augustus hebben een klassieke invalshoek en zijn opgedragen aan de slachtoffers van de tweede Wereldoorlog.

Het derde stuk is getiteld Jazzkapel. Sjef bezoekt al enkele jaren de maandelijkse jazzconcerten in de Azijnfabriek in Den Bosch op de laatste woensdag van de maand.
Uit waardering voor dit mooie muzikale initiatief van Jan Reinaerts heeft Sjef dit stuk gecomponeerd. Dit keer geen uitgewerkte midi-file maar een vormschema met melodielijn dat ter plekke door Sjef en Leon werd uitgewerkt. Hoofdingrediënten zijn accordeon, een elektrische piano en marimba.
Dat laatste instrument kwam bij beide heren spontaan op nadat zij de voorafgaande avond bij het beluisteren van allerlei muziek kennis namen van het nummer moonlight feels right van Starbuck.

Sjef: dat is het leuke van onze samenwerking. We inspireren elkaar voortdurend en worden zelf weer geïnspireerd door de muziek van anderen.

Volgende sessie staat gepland voor januari 2019.

 

Fragment van: 15 augustus:

 

Fragment van: Jazzkapel:

 


Zomer en september 2018

In de zomer werkte Sjef tijdens zijn vakantie rustig aan nieuwe composities voor blinde Beelden 6. Er liggen inmiddels 4 stukken op de plank waaronder 2 stukken met als onderwerp 4 mei en 15 augustus in het kader van de herdenking van de tweede wereldoorlog. Het zijn vrij klassieke stukken met een ingetogen karakter, zo vertelt Sjef.

In augustus gaat Sjef nog naar zijn vriend Leon in Lelystad om daar de stukken te gaan bewerken en vervolmaken.

September staat vooral in het teken van optredens en wel in Sint-Michielsgestel. Sjef is er bijna alle weekenden te zien met onder meer de APMBigBand, Les Metres en Angels and Demons (verwezen kan worden naar de agenda).

Inmiddels zijn de voorbereidingen weer gestart voor de CD Presentatie van het nieuwste cd-project onder de titel Ad Hoc/Sjef and Friends. Als voldoende zangers en zangeressen beschikbaar zijn op die dag dan wordt het 11 november in de Azijnfabriek.

Hierover volgt op zeer korte termijn uitsluitsel.

het laatste wapenfeit is dat Sjef ook is toegetreden tot een Cabaretgroep die momenteel bezig is met de voorbereiding van een eerste show. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen zo zegt Sjef maar er zal zeker muziek van mij in de show terecht komen.


Zondag 10 juni vanaf 12.30 uur

Optredens van Duo Alle Markten Thuis en Cohda-Krek

Tijdens de editie van 2018 van het dialectfestival in Lieshout zal Sjef dit keer op een podium twee acts begeleiden. Allereerst het Duo Van Alle Markten Thuis bestaande uit Sandra de l’or en Henny Kappen Zij brengen vooral Bossche dialectliedjes waarbij Sjef als componist en tekstschrijver een stevige vinger in de pap heeft maar daarnaast zijn er ook eigen teksten te horen van Sandra en Henny in het onvervalst Bosch.Daarnaast is Sjef te horen als lid van Cohda-Krek. De dialectgroep rond Hans en Sjef die dit keer worden ondersteund door nel Kanters. Cohda-krek brengt in ieder geval een primeur: hun inzending voor het dialectfestival met het lied Vruuger Waar Alles Bitter. Tekst van Hans Lakwijk en muziek van Sjef van Rooij Den Bosch, 8 juni 2018


Naar oudere nieuws artikelen