Thecla Rutting

Thecla Rutting werd geboren in 1960 te Deventer.
Muziek speelde in de familie een belangrtijke rol: haar vader zat tijdens de oorlog in een militair radioorkest in Soerabaja en hij trad veelvuldig op als accordeonist en als solist en koorzanger.

Thecla heeft zogezegd haar muzikalliteit dus nvan geen vreemde.
Op jonge leeftijd zong zij met haar zussen tijdens de afwas mee met hun favoriete muziek. Dat was toen al country: Eagles – vooral vanwgege de meerstemmigheid – maar ook de namen van populaire artiesten in de jaren 70 als John Denver en Crystal Gayle komen langs.

Op haar 21ste bezocht Thecla met haar jongere zusjes een kerk waarin gospel werd gezongen.
Ook die muziekstijl viel in de smaak en via een talentenjacht vielen de zusjes op en belandden in de gospelscene.

Zo werkten de zusjes onder de naam Thirza mee aan een nederlandstalige gospel cd, waarvan eveneens een driedelige EO tv-special gemaakt is waarin zij te zien waren.
Via Wim Pols, die bij de EO werkte en waarmee ze tijdens de talentenjacht in kontakt kwamen, werden ze benaderd om als groep mee te doen aan concerten van zijn toenmalige band, de Country Trail Band en zo werd Thirza een supporting act. We spreken dan over de jaren 90.
Na de eerste nederlandstalige gospel cd, hebben de zusjes onder de naam Thirza meegewerkt aan talrijke cd projecten van de Country Trail Band.
We spreken dan over de jaren 90. Sedertdien is de samenwerking met Wim Pols blijven bestaan, met het accent steeds op positieve- en christelijke countrymuziek.
In 1995 vormden Wim Pols en Thirza een geheel nieuwe formatie genaamd Outbound, waarmee zij veel succes oogstten in het nederlandse seculiere country-circuit.  Twee door hen uitgevoerde, door Wim Pols geschreven songs, werden door de Dutch Country Music Association en hun leden, gekozen tot countrysong van het jaar.
In 1999 stopten de twee zussen van Thecla ermee, en werkten zowel Wim als Thecla vanaf dat moment mee in de groep Calyx. Deze groep had meteen veel succes  bij het nederlandse country-publiek, en trad vaak op door het hele land op diverse grote festivals. De laatste jaren brengt de groep een theatershow in de middelgrote theaters genaamd ‘The History of Country Music’, een show met muziek, tekst en beelden waarin de geschiedenis van de countrymuziek vanaf het eerste moment, in vogelvlucht de revue passeert. Inmiddels wordt door de groep aan een tweede theatershow gewerkt, wat de titel ‘America in songs’ gaat dragen en op een soortgelijke wijze vertelt over de geschiedenis van Amerika.

Zowel van Thirza, Outbound als Calyx verschenen cd’s maar de meesten zijn niet meer leverbaar.

Thecla maakte in 2006 een solo-cd getiteld stories: een country cd met voornamelijk rustige country songs, Wim Pols schreef ook origineel werk voor dit project.

Thecla en Wim treden dus nog geregeld op waarbij ze ook van tijd tot tijd Engeland aan doen.

Cohda werd via Frank Jansen in contact gebracht met Thecla toen de plannen voor een eerste engelstalige country-cd echt gestalte kregen. Sjef ontving een opname van het duet Our hearts already belong en benaderde Thecla of ze mee wilde doen aan het ccohda project.
Heel graag en heel leuk was de reactie van Thecla.

Thecla is op de cd te horen als solist in Just misery (duet met Frank Jansen), Come rain or come shine en What is teh reason. Dat laatste nummer is een soort cross-over tussen jazz en country.
Thecla: ik heb al het Cohda materiaal via de site beluisterd. Dat is enorm gevarieerd en het leuke van de formule is dat allerlei mensen via Cohda kennis kunnen maken met de studio en zo met hun talenten op een cd kunnen belanden.
Ook het countrymateriaal dat Sjef schreef blinkt weer uit in variatie qua stijl en sfeer maar de emmotie en de passie van Sjef voor de countrymuziek zijn heel duidleijk te voelen en te herkennen.

Thecla zal op de cd ook achtergrondkoortjes gaan zingen in ieder geval in de bonustrack op de cd geschreven door Frank Jansen (It’s gonna take a miracle).

Wat Thecla betreft hoeft dit zeker niet haar laatste bijdrage aan Cohda te zijn!