NieuwsNieuws Wie of watWie of wat RepertoireRepertoire UitvoerendenUitvoerenden CD'sCD's LiveLive MediaMedia ContactContact 
 
  Punt Wie of wat
 

Wie of wat is Cohda ?

Foto Sjef en Hans
  Sjef van Rooij & Hans Lakwijk

Kort gezegd: Cohda is het muzikale samenwerkingsverband van tekstschrijver Hans Lakwijk en componist Sjef van Rooij.
De twee ontmoetten elkaar in 1975. Hans was destijds (en nog steeds trouwens) docent Nederlands aan het Jeroen Boschcollege in Den Bosch en Sjef was leerling in 5 VWO.
Enige tijd later werd Hans inspirator van Par Douce en hij vroeg oud-leerling Sjef, die hij ook als muzikale duizendpoot kende, of hij dit lerarencabaret wilde begeleiden aan de piano. Sjef is blind en juist daarom is het begeleiden op het gehoor (dus zonder beschikbare partituur) voor hem geen probleem.
In die docentencabaret-dagen schreef Sjef de eerste melodieën op teksten van Hans. Liedjes van toen, zoals Moe, maar niet voldaan en Herfstvakantie zouden jaren later terugkeren op de eerste Cohda cd’s. Eind jaren ’80 ging Par Douce ter ziele en hun wegen scheidden zich.
Hans begon met het schrijven van revues (voor toneelvereniging OK in Sint-Michielsgestel) en Sjef wierp zich op het componeren van missen en het begeleiden van koren.
Maar in revues zitten liedjes en het was dan ook niet zo vreemd dat Hans aan Sjef dacht voor de melodieën. Hun eerste grote revue werd in 1992 opgevoerd in Nistelrode (Nie te geleuve) en leidde tot liedjes als Vergeten zaken en Missaal (zie: Maar nu/ mar nou ).
De 5-jaarlijkse jubileumstukken van OK (Onderling Kunstgenot) door “huisschrijver” Hans werden voortaan muzikaal opgeluisterd door “huismusicus” Sjef: De poppetjes dansen in 1993, Allemachtig, al tachtig in 1998 en Berentand in 2003. Veel van liederen uit deze stukken zijn terug te vinden op de cd Maar nu/ mar nou, die een soort compilatie is van de tot dan samen geschreven liedjes. Ook het lied Niemandstijd, uit het gelijknamige millenniumstuk voor Rederijkerskamer Moyses’ Bosch, hoorde bij die compilatie.

En toen is Cohda geboren!

Foto Sjef en Hans
  Sjef van Rooij & Hans Lakwijk

Bij het zoeken naar een naam voor de uitvoerenden van de eerste cd, waarvoor Sjef en Hans in eerste instantie de “oorspronkelijke” vertolkers (toneelspelers, dus) aanzochten, maar al gauw verder moesten gaan zoeken in eigen kring, viel het “ad hoc”-karakter op. Van achter naar voren lezend lag de naam voor de hand. “Samenraapsel” was een andere mogelijkheid geweest, maar klinkt te negatief. Ieder, die de liedjes van Sjef en Hans vertolkt, hoort dus bij Cohda, of, om het minder persoonlijk te stellen: Cohda is de muzikale samenwerking van Hans en Sjef. De naam is gebleven, de medewerkers zijn gekomen, soms ook weer gegaan, hebben zich afzonderlijk gegroepeerd (Cohda-krek en de Cohda-girls) of geheel verzelfstandigd (De Sjeklade Mupkes).

Musicus en tekstschrijver hebben uiteraard ook hun eigen activiteiten. Zo speelt Sjef bij diverse koren, een bigband en schreef hij een 7-tal missen en meer dan 60 Nederlandstalige gospelteksten.
Hans schrijft als ‘factor’ al sinds jaren gelegenheidsverzen voor Rederijkerskamer Moyses’ Bosch (nieuwjaarswens, welkoms- en afscheidsdichten voor de “Prince” (burgemeester), rouwklachten e.d.). Voor deze toneelvereniging “hertaalde” hij ook stukken (van Pieter Langendijk), schreef eenakters (Driespraak, b.v), revue-cabaret (Niemandstijd) en zelfs een kerstspel (Herberg De stal). In het door Hans bewerkte middeleeuwse stuk “De zevende vreugde van Maria”, in 2003 opgevoerd in de Sint-Janskathedraal, klonk weer de muziek van Sjef op het door hemzelf bespeelde orgel.

Op de keper beschouwd is niet Maar nu / mar nou het cd-debuut, want één maand voor de presentatie ervan werd Spiegel van Den Bosch op het zilveren schijfje “Lied van de Dieze” vastgelegd. Met dit lied, gezongen door Marij van Heijster – van Rooij, hadden schrijver Hans en componist Sjef een tweede prijs behaald in het zeer druk bevochten Dieze-liedjesconcours, waar Ivo de Wijs won.

In 2002 schreven Sjef en Hans muziek en tekst voor de eerste solo-cd van Frie van Eggelen (Free!), waarna de tweede Cohda cd Andersom in 2003 verscheen. Deze cd is in die zin een keerpunt dat het duo inmiddels liedjes was gaan schrijven buiten theaterproducties om. Ook de werkwijze was soms anders: menigmaal maakte Sjef eerst de melodie, waarna Hans de tekst bedacht.

In 2004 verscheen de derde Cohda cd Wereldliedjes, speciaal geschreven voor de goede doelen milieuvriendelijke energiebronnen voor armen en de eerlijke wereldhandel. Deze cd is dan ook verkrijgbaar via de wereldwinkels in Nederland.
Vlak vóór het verstrijken van 2004 komt de Cohda-compositie Bossche Bollen uit op de 20ste Oeteldonkse (carnavals)-cd. Het nummer wordt uitgevoerd door het Bossche duo de Sjeklade Mupkes.

In januari 2005 verschijnt een gelegenheidsschijfje van toneelvereniging OK met als titel dOKument. De meeste composities en teksten zijn van Sjef en Hans. Zowel cohda werk in het nederlands als in het dialect.

In juni 2005 wordt de 4e cohda cd Band uitgebracht. Wederom een cd waarvan de opbrengst is bestemd voor een goed doel: trainen van geleidehonden voor mensen met een visuele en auditieve beperking. Deze cd is meer een pop-cd dan de voorafgaande cd’s en naast de muziek heeft Sjef hier ook een groot aandeel in de teksten.

Op de valreep van 2005 wordt de 5e Cohda-cd Rondje Den Bosch uitgebracht. Dit keer geen goede-doelen-cd maar wel een promotie-cd voor de stad Den Bosch. Diverse liedjes over Den Bosch die al werden geschreven in de periode 2001-2004 werden aangevuld met nieuw materiaal uit de zomer van 2005. Deze thema-cd laat voor het eerst sinds Maar nu / mar nou weer een combinatie horen van Nederlandstalige en dialectteksten (in dit geval onvervalst Bosch dialect).

In het voorjaar van 2006 zijn doorbereidingen gestart voor een 6e Cohda cd. Hierop Nederlandstalige luisterpop. Producer Leon Kuijpers is door Sjef benaderd om uit een selectie van 30 stukken 14 nummers uit te kiezen. Het merendeel van de teksten wordt dit keer aangeleverd door Sjef. De bedoeling is om ook deze cd weer uit te brengen in het kader van een "goed doel".
De opnames staan gepland voor het najaar.

In een verder verschiet hoopt Cohda de eerste echte dialect cd uit te brengen en ook het maken van een live cd staat op het verlanglijstje van Sjef.

 
Webdesign © 2004 by Doe-Sign