Ad Hoc – And Friends – CD1-2

Dubbel CD – CD1 – 2

Sjef van Rool staat in Den Bosch bekend als een veelzijdig muzikaal talent. Zonder landelijke bekendheid te ambiëren -want muziek is en blijft voor Sjef een prachtige uitlaatklep naast zijn baan als jurist bij OWV – blijft hij zijn muziek de wereld in strooien. Of het u gaat om musical, Symfonie, rock of reggae, Sjef zoekt steeds naar nieuwe maar wel voor het publiek toegankelijke pad

Met Hans Lakwijk, met wie hij nog steeds zeer actief is, maakte hij 14 cd’s onder de naam Cohda, Deze d kriatevenwel het predicaat Cohda niet mee maar het concept is wel volgens het beproefde Cohda-principe: tekst en muziek gemaakt door Sjef en zijn vrienden om te laten uitvoeren door enthousiaste en getalenteerde zangers en muzikanten.

Hans had dit keer naast de creatieve daadkracht van Sjef zo’n gering aandeel dat hij vond dat Cohda in dit geval niet de lading van Sjef en Hans draagt. Er zijn wel degelijk tekst bijdragen van Hans te horen maar zijn plaats wordt op dit project grotendeels overgenomen door een andere muzikale vriend van Sjef. Han Horn.

Sjef pakt groots uit met 40 nieuwe tracks, mogelijk gemaakt door gulle donaties tijdens zijn 60ste verjaardag. Een dubbel cd is het resultaat.

Sjef: “Life goes on” en ik ben al weer lekker bezig met nieuwe composities, waar en wanneer ze zullen verschijnen, de toekomst zal het uitwijzen. Voorlopig maar eens genieten van het resultaat dat nu voorligt!


1.1 Donder nou ‘ns op man

Tekst: Han Horn
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Nienke Kuijpers

Sjef schreef 2 nummers speciaal voor Sietske van Dalen. Haar opa, Ad van Dalen senior, had Sjef al vaak gevraagd of Sietske een keer kon meedoen op een cd-project. Bij “Sjef and Friends” was daar de ruimte voor. Bovendien is het altijd leuk om zo’n unieke ervaring op te doen als twintiger.
Dit nummer werd uiteindelijk niet door Sietske uitgekozen en het bleef dus over maar geen nood! Nienke werd gevraagd en zij wilde dit stokje wel oppakken. Ze zong en passant meteen zelf de koortjes in. Een leuke belangrijke bijrol was voor Jolande van Erp weggelegd, saxofonist in de band Angels en Demons waarin Sjef niet alleen toetsen speelt maar ook de muzikale aansturing voor zijn rekening neemt.
Wederom een verrassende tekst zegt Sjef maar Han kan daar meer over vertellen.
Han: Een stevig nummer, waarin een dame te keer gaat tegen een aanbidder die maar van geen wijken wil weten. Het kostte moeite om er geen scheldpartij van te maken, nadat ik me had ingeleefd in hoe vervelend het moet zijn zo’n “klever” te hebben…

 


1.2 Fout

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Tijn Kuiters

Een wat absurdistische humoristische tekst van Sjef. Het idee kwam op toen hij lang geleden een weekendje bij een vriendin ging logeren. Er werden plannen gemaakt om wat te ondernemen maar de diverse kinderen gooiden roet in het eten. De ene was nog niet opgehaald van tennis of de volgende moest alweer naar hockey. Zie hier de basisinfo die uiteindelijk leidde tot deze wellicht foute tekst maar niet zo fout dat hij in de kast moest blijven liggen.
Tijn maakt er een geweldige vertolking van en de percussie van Martin Gort en saxofoon van Louis Gerrits dikken het komische karakter alleen maar verder aan.
Uiteindelijk dus toch geen fout nummer zegt Sjef.

 


1.3 Simpel stuk verdriet

Tekst: Han Horn
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Tim Remie

Uit de componeersessie eind 2015 begin 2016 deze recht toe recht aan rock and roll track. Met daarbij natuurlijk de scheurende sax van Louis Gerrits. Het is de tweede bijdrage van Tim Remie op dit album die in dit geval zijn cd-debuut maakt.
Han schreef ook hier de tekst. Han : Hier heb ik de scherpe randjes neergezet van iemand die in een relatie bedonderd is, maar al wel zo ver is dat hij (of zij) afstand kan nemen en de boosheid kan verwoorden.

 


1.4 Verkouwe

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang (…nou ja zang): Sjef van Rooij

Toen Sjef in de winter van 2006 bezig was een aantal demo’s in te zingen werd hij verkouden. Hij was hierover zo geïrriteerd dat hij van de nood maar een deugd maakte door zijn verkoudheid te gebruiken als een komische basis tekst op een funky riff. Vlak voor de opnamedatum in 2016 werd de tekst nog wat bijgesteld en de verkoudheid is gefingeerd op de cd maar klinkt hopelijk authentiek zo zegt Sjef. Humor gecombineerd met een swingende band in de studio! Heel leuk om te doen zo zegt Sjef en met een kwinkslag naar het Bossche dialect.

 


1.5 Jouw naam

Tekst: Han Horn
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: George Blanken

Dit oudere nummer (lied 009 uit de lange lijst van Sjef) moest wachten tot er geschikt moment kwam om …uit de kast te komen. Sjef greep de kans aan om met name wat langer liggende stukken door te sturen naar Han Horn voor een tekst. Hans Derksen neemt, dankzij het netwerk van studioman Lars Putter de accordeonpartij voor zijn rekening.
Han vertelt het volgende over de tekst: Een nummer met een dubbele bodem: ik laat de luisteraar lang in het ongewisse waar nu precies over gezongen wordt. Het nummer kan, tot vlak voor het einde, nog alle kanten op, maar blijkt uiteindelijk over een boot te gaan. En dan komt een dubbele bodem wel weer van pas…
Sjef: De namen in het nummer mocht ik zelf invullen en dat werden vrouwen die belangrijk waren en zijn in mijn leven waaronder mijn moeder Toos en mijn twee assistentes Hilde en Marian die de laatste 25 jaar met mij optrokken in Heerlen bij ABP en UWV.

 


1.6 Straight ahead

Muziek: Sjef van Rooij
Instrumentaal
Solist: Jan Peter Beijersbergen

Dit nummer, zo geeft Sjef aan, was geknipt voor een instrumentale variant. De gitaarsound zoals Jan-Peter die neerzette zat al van meet af aan in mijn hoofd. Het was enorm leuk om te zien hoe Jan-Peter de solo inspeelde in zijn eigen studio in Zwolle waar we voor dit project twee dagen op bezoek waren om alle additionele gitaarpartijen te laten inspelen. Voor mij twee dagen genieten van het vakmanschap van Leon en Jan-Peter gecombineerd met een gezellige en relaxte sfeer zoals ik mijn muziek graag wil laten ontstaan en groeien.

 


1.7 & 2.3 Post van vorig jaar (Mail from yester year) (Nederlandse versie)

Tekst: Han Horn
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Marie Jose van der Pas

De melodie werd als een luisterlied in 2002 geschreven op een tekst van Hans Lakwijk die hij schreef in verband met het huwelijk van een van zijn dochters.
Na een eenmalige uitvoering tijdens de huwelijksfestiviteiten bleef het lied op de plank liggen.
Sjef haalde het weer van de plank voor dit project omdat hij de melodie zeker de moeite waard vond.
Han Horn werd door hem gevraagd hier een tekst op te schrijven. De Nederlandse versie is de muzikale oervorm. Voor de Engelse variant werd door Sjef zelf een alternatieve muzikale setting bedacht. Het werden uiteindelijk twee uiteenlopende varianten zowel qua taal, zangstem als muzikale omlijsting. Voor Sjef een leuk experiment dat hij diverse malen toepaste op dit project waarbij hij bewust koos voor een alternatieve variant.
Voor wat betreft de tekst zegt Han: Nostalgie en verdriet, mijmeringen van iemand die voor de laatste keer door het huis loopt waar hij of zij eerder woonde. De laatste zaken die zijn achtergebleven komen nog een keer voorbij… De Engelse versie is een vertaling van de oorspronkelijke, Nederlandse, tekst.

 

 


1.8 De old time all-star band

Tekst: Han Horn
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Carli Bongers

Hans Lakwijk leverde voor Sjef een dialecttekst aan genaamd “Mira”, later zou dit nummer “Wanda” gaan heten, met het verzoek er een melodie bij te schrijven.
Nadat Sjef het lied klaar had werd het tijdelijk op de plank gelegd. Omdat Sjef de melodie wel mooi vond vroeg hij Han Horn of hij er, los van de tekst van Hans, een nieuwe tekst op wilde schrijven.
Han: Een ode aan het orkest “The Oldtimers”. Deze groep maakte ruim 10 jaar muziek in Schijndel en wijde omstreken. Een clubje enthousiaste muzikanten van rond de zestig die elkaar goed kenden, en een behoorlijke reputatie hadden opgebouwd. Toen de bassist Leon ziek werd kreeg ik het verzoek in te vallen in een akoestisch trio dat aan “The Oldtimers” gelieerd was, en nadat enige tijd later Leon overleed besloot ik een tekst over deze groep te maken. Er kwam een vervanger voor Leon, maar in de zomer van 2018 is het orkest opgeheven. De namen in het nummer zijn authentiek, net als de harmonica bij Tonny.
De dialecttekst wordt overigens inmiddels geregeld uitgevoerd door Cohda-krek, de dialectgroep van Hans en Sjef.

 

 


1.9 Annemarie

Tekst: Sjef van Rooij en Hans lakwijk
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Jan Roosen

Geschreven rond 2004/2005. Het idee ontstond tijdens het wachten op de trein in een wachtkamer op station Eindhoven. Sjef kwam net terug van een leuke avond bij zijn ex-collega Annemarie. Haar persoon stond voor hem model in dit nummer maar uiteindelijk is de Annemarie in het lied een jong meisje geworden die elke morgen met schooltas en een opgewekt gemoed op weg gaat naar school en daarbij het huis van onze hoofdpersoon passeert. De basistekst werd bewerkt door Sjefs vriend Hans Lakwijk. Het nummer dat al vanaf 2005 op het repertoire van Cohda en het gospel/pop koor van Sjef genaamd “Crossover” staat kreeg Ruim 10 jaar later zijn kans op de dubbel-cd Sjef and Friends.
Sjef vroeg Jan Roosen om dit nummer te vertolken en dat was een schot in de roos!

 

 


1.10 & 2.19 Hammond (Nederlandse versie)

Tekst: Han Horn
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Tijn Kuiters

Toen Sjef in 2000 besloot zelf liedjes te gaan schrijven zonder daarbij te wachten op een aanvraag of opdracht was lied 003 (zijn derde compositie in dit verband) al snel geboren. Het is het enige nummer dat Sjef liggend op de grond voor zijn keyboard heeft geschreven. Plaats van handeling was de studio van Patrick Steenbakkers in Schijndel waar op dat moment werd gewerkt aan de eerste Cohda-cd “Maar nu / mar nou”. Op de studiovloer lag het keyboard om tonen aan te geven voor het koor dat even naar beneden was voor een korte pauze. Sjef die was achtergebleven dacht: “Ik ga maar eens wat spelen op het keyboard”. Het onderliggende keyboardpattern werkte zo stimulerend dat Sjef in no time een schema en melodielijn voor mekaar had. Thuisgekomen legde hij het onmiddellijk vast.
Het duurde 18 jaar voordat het nummer op cd verscheen. Toen Sjef zijn vriend Han Horn vroeg teksten op zijn nummers te gaan schrijven was dit een van de eerste composities die Han oppakte.
Het tekstidee van Han is zeker gebaseerd op de rol van Leon Kuijpers die als leraar, Hammond virtuoos en producer zo’n belangrijke rol speelt in de muzikale carrière van Sjef.
We horen Leon dan ook schitteren in de beide versies van Hammond, de oorspronkelijke versie in het Nederlands en de Engelse variant waarvan het muzikale sfeertje spontaan in de studio werd neergezet voor een tweede Engelstalige take. Leon kon dus twee maal helemaal los op Hammond!
Han: Een nummer waarvoor ik zowel een Nederlandse als een Engelse tekst heb geschreven, die inhoudelijk vrijwel gelijk zijn. Een loflied op het Hammondorgel waar zowel Sjef als zijn leermeester Leon Kuijpers op excelleren. Gelukkig ook op de CD!

 

 


1.11 & 2.16 Onder de straten & (Underneath the pavement) (Nederlandse versie)

Tekst: Han Horn
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: George Blanken

Een wat meer recente compositie uit 2010. In dat jaar maakte Sjef kennis met de Tyros, een keyboard van Yamaha. Dit leidde tot vele momenten van nieuwe inspiratie en tussen het componeren van stukken voor de Theabelle revue ter gelegenheid van de opening van het Jeroen Bosch ziekenhuis kwam ook deze compositie tot stand. De Nederlandse variant was er het eerst en de inspiratie haalde Sjef vooral uit de swingende pop van Simply Red. Sjef vond dit een uitstekende melodie om hem ook in een rockballad stijl neer te zetten. Zo kreeg George Blanken tweemaal de gelegenheid zijn zangtalenten op deze compositie los te laten en het resultaat mag er zijn.
Over de tekst meldt Han het volgende:
Dit lied beschrijft de vaartocht die je kan maken over de Binnen-Dieze in Den Bosch, waarbij ik heb geprobeerd de onwerkelijke sfeer te vangen die ontstaat als je vanuit de drukke stad in het stille bootje stapt en opeens in een volstrekt andere wereld terecht komt, achter de huizen, en onder de straten van de stad. Een diapresentatie van de vaartocht past perfect in hoe het lied is opgebouwd.

 


1.12 In de kleine wereld

Tekst: Han Horn
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Jan Roosen

Beïnvloed door de hip-hop kwam dit nummer tot stand aan het eind van 2015. Sjef had een rap in gedachten maar dan wel in een zingende vorm. Dus veel nootjes om woorden op te bedenken voor Han. Nou daar redde hij zich voortreffelijk uit en leverde meteen een educatieve tekst aan. Maar hij moet er zelf maar iets over zeggen!
Dit gaat dus niet over een Bosch’ Café op de markt, maar het had gekund. Door de muziek van Sjef kwam een beeld in mijn hoofd van het huis van mijn oma, langs de dijk in een dorpje tegen de Duitse grens aan de Rijn, en hoe de moderne wereld met alle ellende die daar bij hoort ook in deze kleine wereld steeds verder binnen kwam. In het nummer zie ik de buizenradio van mijn oma, verhalen over de oorlog, een bakelieten telefoon in de gang, ooms en tantes die naar Canada verhuisden, de Vietnamoorlog op de zwart-wit TV van mijn ouders, de val van de Muur en de aanslagen op de Twin Towers in full HD. Vanuit je eigen kleine wereld ga je naar de hele wereld die steeds kleiner wordt.

 


1.13 Jacqueline

Tekst: Sjef van Rooij en Hans Lakwijk
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Sjef van Rooij

Een van de oudere composities op dit album uit 2004. De bron van de tekst ligt in Limburg waar Sjef al jaren werkt bij ABP en UWV. Er kwam een nieuwe jonge medewerkster in dienst en Sjef en Jacqueline hadden al snel een click. Fantaserend over haar lange haren – die niet blond waren zoals in Sjefs fantasie -, haar zachte G en met in het achterhoofd de destijds nadrukkelijk aanwezige drugsscene in Heerlen ontstond deze cabareteske tekst waaraan ook Hans Lakwijk zijn creatieve bijdrage leverde. Natuurlijk is de Jacqueline in het lied een heel andere dan waar het mee begon maar de echte Jacqueline gaf uitdrukkelijk toestemming deze kwinkslag op haar persoon vast te leggen op het album. Het is een typisch van Rooij luisterlied en vandaar ook dat Leon Kuijpers groen licht gaf voor Sjef om dit nummer zelf te gaan inzingen.

 


1.14 Gewoon overkomen

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: George Blanken en Mieke van der Pol
Tekst en muziek werden al geschreven in 2005. Een van die liedjes die al lang in de kast lagen wachtend op een opnamesessie. Bij het selecteren van nummers voor Sjef and Friends zette Sjef deze favoriet van hem zelf op het lijstje. Het werd een van de vele duetten die door George Blanken werden vertolkt (zie voorgaande Cohda-cd’s) in dit geval samen met Mieke van de Pol-Koch. Sjef die de nummers altijd schrijft vanuit een muzikale inspiratie heeft bij deze compositie vooral gedacht aan de ballades van Bryan Adams.
De gitaarsolo werd ingespeeld door Roel Essing met wie Sjef al ruim 20 jaar optrekt in de APM-Bigband

 

 


1.15 Song for Louis

Muziek: Sjef van Rooij
Instrumentaal
Solist: Louis Gerrits (Instrumentaal)

Op de voorgeselecteerde lijst voor het album had dit nummer de werktitel Kenny G. Toen Sjef wist dat Louis Gerrits naar de studio zou komen was het duidelijk. Het zou super zijn als Louis deze solo zou gaan neerzetten en dat deed hij. De titel werd hiervoor veranderd in “Song for Louis”.
Het is 1 van de 4 instrumentale stukken op dit album.

 

 


1.16 Mario

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Mieke van de Pol

Disco/dance in het meidenpop genre van Sjef. Gebaseerd op een pattern in het Yamaha keyboard dat later in de studio werd bewerkt onder andere door Leon Kuijpers en Willem Vogels waardoor de sound behoorlijk veranderde. Sjef zegt: Gewoon een ongecompliceerd blij liedje want niet alles hoeft diepgang te hebben.

 

 


1.17 Ballon

Tekst: Han Horn.
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: George Blanken

Een compositie uit 2003 die Sjef doorstuurde naar Han voor een tekstidee. Het nummer kreeg een autobiografisch tintje waarbij Han terug greep op een avontuurlijke ervaring van Sjef.
Han laat hierover het volgende weten:
Opeens meldde Sjef dat hij een ballonvaart ging maken. Sjef is namelijk altijd in voor verrassende acties en trekt zich hoegenaamd van beperkingen niets aan. Het tomeloze enthousiasme waarmee hij dit avontuur aanging, er over vertelde en foto’s er van deelde verdiende een nummer.

 

 


1.18 Femme Fatale

Tekst: Han Horn
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Tijn kuiters

Het nummer werd zo rond 2004 geschreven voor een andere act waarbij Hans Lakwijk de tekst aanleverde. Het kwam echter niet tot een uitvoering en het nummer bleef liggen.
De tekst van Hans raakte verloren maar de muziek gaf genoeg inspiratie aan Han aan wie het nummer werd doorgeschoven… en er kwam een leuke cabareteske tekst retour die door Tijn op een heel grappige wijze werd vertolkt.
Han vertelt: Een redelijk cynisch nummer waarin beschreven wordt hoe je vast kan komen zitten in een relatie waar de verwachtingen over en weer helemaal scheef zijn gegroeid, en waarin je voelt dat er een enorme escalatie op komst is. Het is vertaald naar een waarschuwing om uit de buurt te blijven van een femme fatale. Maar op “foute wijven” kan je veel mooier rijmen. Vandaar…

 

 


1.19 Wat als ik jou zelf eens vraag

Tekst: Han Horn
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Sietske van Dalen

Geschreven voor Sietske. Sietske maakt daarmee haar cd-debuut. Het opnemen van de basic track verliep niet geheel vlekkeloos want door een misverstand lag er geen muziek, maar de profs van Sjef op dat moment in de studio aanwezig maakten daar geen punt van. Er werd aan de piano snel wat door geluisterd en opgeschreven en de band ging gewoon van start.
Han over de tekst.
Op verzoek van Sjef een tekst die door een dame gezongen zou worden. Ik koos hier voor een onzekere vrouw die, ernstig verliefd, de gedachte onderzoekt dat ze misschien niet moet wachten op toenadering van degene waar ze voor valt, maar dat ze zelf ook de eerste stap kan zetten.

 


 

1.20 Perla, hartendief (swing versie)

Tekst: Sjef van Rooij en Hans Lakwijk
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Sjef van Rooij

Met de komst van Perla, Sjefs 4de geleidehond in 2012 moest er natuurlijk ook een liedje voor haar komen. Het werd een klein liefdesliedje en Sjef zong het voor het eerst tijdens de cd-presentatie van Cohda Country Comfort. Theo van Eeuwijk maakte hiervan een opname en dit werd de basis voor de videoclip op YouTube. Op cd verscheen het nummer nog niet eerder. Sjef wilde geen copy maken van de muziek in de clip en besloot daarom in overleg met Leon Kuijpers er een swingversie van te maken. Hoewel deze stijl van zingen niet Sjefs dagelijkse business is mag het resultaat geslaagd genoemd worden. Perla, heeft uiteraard ook een eervolle vermelding gekregen op de cd als vaste begeleidster van Sjef ook in de LEF-studio.

 


Ga Naar CD2-2