Blinde beelden – Vol I

“Blinde beelden” is een instrumentale cd. Na 6 albums vol met liedjes wilde Sjef van Rooij andere  mogelijkheden van zijn keyboard ten volle benutten en zijn componistenhart eens laten spreken zonder de ‘dwang’ van liedteksten. Het resultaat is dan ook een volkomen ander product dan u van Cohda gewend bent: veel abstracter en daardoor ook appelerend aan een ander soort luisteren dan het ‘consumeren’ van liederen. Sjef componeerde tussen augustus 2006 en maart 2007 een zevental muziekstukken op zijn Yamaha psr8000, een voor blinden zeer toegankelijk keyboard (dus zonder touch-screan!).

Voor het pc-klaar maken moest wel de hulp worden ingeroepen van Sjefs vriend, ex-leraar en producer Leon Kuijpers. Hij kan als geen ander omgaan met de digitale, grafische weergave van de muziek en was onmisbaar bij het “mixen” ervan. Bovendien is hij voor Sjef het eerste, meest deskundige en kritische klankbord voor de composities.

Een Cohda-cd zonder tekstinbreng van Hans Lakwijk is een innerlijke tegenspraak. Al snel ontstond het idee, om Hans toch teksten te laten schrijven bij de muziek. Gedichten, die opkwamen na of bij de door Sjef gecomponeerde klanken. Dat was een kolfje naar zijn hand, want meer nog dan (toneel)tekst- of liedjesschrijver voelt Hans zich dichter, hetgeen op de cd Wereldliedjes ook al te horen was.

Als de abstracte muziek al in veel concretere woorden gestalte ging krijgen – al begrijpt iedereen, dat het om twee heel verschillende uitdrukkingsvormen gaat – dan ligt een volgende stap eigenlijk voor de hand: waarom niet concrete beelden presenteren, die op eenzelfde “losse” manier met de muziek verbonden zijn? Dus werd fotograaf Marc Bolsius benaderd met de vraag, of hij foto’s wilde maken, die naar zijn idee bij de muziek van Sjef ‘pasten’. Marc wilde graag meewerken: ook hij zorgde voor een subjectieve verwerking van de muziek, nu in beelden.

En zo is de cd “Blinde beelden” ontstaan. Nog een stap verder in dit visualisatie-proces is een animatiefilm bij de gecomponeerde muziek. Ook al is het daarvan (nog) niet gekomen, Sjef vindt het toch erg bijzonder, dat hij als blinde de aanzet is geweest tot dit visueel beeldend materiaal: “Ondanks dat ik bij de poëzie van Hans het overzicht over het gehele gedicht moet missen –ik kan slechts regel na regel lezen- en de foto’s van Marc mij nooit zullen bereiken, is Blinde beelden toch echt helemaal mijn cd geworden!”

Voor alle werkzaamheden rond en goede raad bij deze cd gaat dank uit naar Ad van Liempt, Nico en Marianne van der Krogt, Hilde Maassen, Marian Evertz, El Lenssen, Nienke Kuijpers, Lars Putter, Jan-Lucas van Velzen, William Martens en Hennie Korsten.

 


01. Where Bach departed

Genre: instrumental –  industriële rock met klassieke elementen

Tijdens zijn orgelstudie aan de Bossche muziekschool maakte Sjef voor het eerst kennis met het werk van Bach, later beluisterde hij veel meer van het uitgebreide Bach-oeuvre. Toen kwam het idee van een ontmoeting van het  klassieke orgel van Bach met het elektronische orgel van Sjef.

De toonsoort was d-mineur, zoals die van de bekende Tocatta van Bach. Vandaar de  verwijzing aan het slot van deze compositie.

Luister naar fragment

 


02. Static Vibrations

Genre: instrumental – new age

Een vanuit sfeer opgebouwde compositie waarbij het statische (twee afwisselende accoorden) wordt gecombineerd met bewegingen (vibraties) in onder meer de piano en percussieachtige sounds.

Luister naar fragment


03. Melodic rythm

Genre: instrumental –  melodic trance

Sjef wilde in zijn zoektocht naar instrumentale ideeën zeker niet de eigentijdse dance overslaan . Melodic rhythm is daarvan het resultaat geworden.

Luister naar fragment

 


04. Balinese Jazzage

Genre: instrumental – oriental jazz

Op Bali maakte Sjef kennis met de typische klanken van de inheemse muziek. Die nam hij mee naar Nederland en ze vormden de basis voor een jazzy (“jazzage”) compositie waarin diverse culturen via een jam-achtige opzet elkaar ontmoeten: klassieke piano, electronic jazz en oosterse elementen. Muziek overstijgt immers culturele grenzen en kan derhalve bruggen bouwen tussen culturen.

Luister naar fragment

 


05. Dreaming away on a saturday

Genre: instrumental – avant-garde

Het begon met een afspraak voor een relaxt weekend die werd afgezegd. Opeens was er die zaterdag zonder verplichtingen, een mooi moment om achter het keybaord te gaan zitten. Maar ook een moment om via de muziek die relaxte sfeer alsnog op te roepen en vorm te geven, waarbij invloeden van diverse componisten een rol spelen: Bach, Louis van Dijk, Piazzola en Richard Strauss.

Luister naar fragment

 


06. No bells this time

Genre: instrumental – suspense

Sjef was als popmuziek-volger destijds geïmponeerd door de eerste synthesizerachtige projecten die het grotere publiek bereikten. “Tubular bells” was daar een voorbeeld van.
Hierdoor geïnspireerd is Sjef aan de slag gegaan. Omdat er in zijn eigen stuk geen belletjes voorkomen, gaf Sjef zijn compositie de titel “No bells this time”.

Luister naar fragment

 


07. www dot wordless

Genre: instrumental – programmatische pop

Sjefs eerste instrumentale avontuur. Het begon met een melodie, die later met een prelude werd uitgebouwd. Als aan het eind de deur in het slot valt, is het eerste instrumentale “ei”  definitief gelegd.

Luister naar fragment

 


Terug naar CD’s