Blinde beelden – Vol V
Sinds de vorige aflevering van het project “Blinde Beelden” zijn een aantal jaren verstreken. Het werd dus weer de hoogste tijd om de getalenteerde krachten van Sjef, Hans en Marc te bundelen.
De muziek van deze Blinde Beelden 5 was al enige tijd voltooid. Hans nam ruim de tijd om, op verzoek van Sjef, bij de Brabant symfonie een omvangrijk gedicht te schrijven de Brabant Queeste. Samen met de driedelige symfonle is dit wel het centrale item op de cd geworden. Met deze opname beleeft deze compositie, die ook voor symfonieorkest werd gearrangeerd door René Meester en voor harmonie door Sjef Ipskamp, haar digitale (keyboard-) première.
Maar er is meer: op elke cd van Blinde Beelden staat één dag centraal en de heren zin nu toegekomen aan de woensdag. De aanleiding voor dit onderdeel was ook een heel bijzondere Collega/vriend en hoboïst Paul Krijnen kwam een dagje naar Den Bosch om eens te ervaren hoe Sjef componeert. Sjef dacht: ‘Laat ik eens iets doen met hobo’. Hij speelde spontaan 16 maten in en het begin van het project was geboren: het resultaat werd Wednesday’s wood symphony.
Deze Blinde Beelden 5 heeft zeker een meer klassieke inslag dan de vorige afleveringen. Een van de onderdelen is een soort Requiem. “Rest in peace, my friend” draagt Sjef op aan twee vrienden, de helaas te vroeg overleden Rob Hoekstra en Tom de Bondt. Ook de ritmiek krijgt, hoewel wat bescheidener dan op de voorgaande delen van Blinde Beelden, plaats op de cd met The jungle jazz experience’ en het slotnummer de ‘Hertog Jan house: een cross-over van symfonie naar eigentijdse muziek, waarbij bewust geen gedicht opgenomen. Dit muzikale buitenbeentje mag zijn eigen poëtische en muzikale weg gaan zoeken in het Brabantse culturele landschap.
1. Wednesday’s woodsymphony
Genre: klassiek/romantiek
De eerste maten werden geschreven op een woensdag toen een vriend uit Limburg, genaamd Paul Krijnen – die zelf hobo speelt – eens wilde komen kijken hoe dat componeren nu in zijn werk gaat.
De 16 maten met het thema bleven maanden liggen toen Sjef bedacht: laat ik dit protocol maar verder uitwerken.
Het is een compositie geworden voor houtblazers (hobo, fagot, klarinet en Fluit) met sstrings piano en met een apotheose aan het slot een beetje refererend aan het Bolero-gvoel van Ravell.
2. The jungle jazz experience
Genre: jungle/jazz
Opgebouwd vanuit een ritmepatroon in het keyboard. Sejf: was enorm leuk om te schrijven met de groove als basis en de combinatie van synth sounds en geluiden van de meer klassieke instrumenten. Geen pretentie maar wel fun!
3. t/m 8. Rest in peace, my friend
Genre: synthpop/new age
Sjef: sommige vrienden laten je niet los. De herinneringen van al die ontmoetingen blijven terugkomen bijvoorbeeld tijdens een wandeling met je (geleide)hond.
Tom de Bondt en Rob Hoekstra waren twee van die vrienden waaarmee ik veel contact had in de jaren 90 tot dat zij in het nieuwe millenium beiden overleden aan kanker.
Veel plezier, veel lachen en mooie belevenissen zoals een bezoek aan een concert van de Rolling Stones in de Arena of een bezoek aan de Marinebasis in Den Helder blijven altijd op mijn netvlies staan.
De compositie is niet zozeer het afsluiten van een mooie periode maar wel een knipoog naar beide vrienden voor al het moois wat we samen mochten beleven.
9. Brabant symfonie deel 1
Genre: klassiek
het inspelen van klassieke muziek via keyboard is dat nu nep of meer dan dat?
Voor Sjef is het veel meer. Het geluidenpanorama brengt hem in de sfeer van een symfonieorkest dat hij digitaal op de kaart zet. Ooit zei Toon Hermans tegen de ouders van Sjef toen ze daar op visite waren: Laat Sjef maar lekker zijn gang gaan met die popmuziek. Later zal hij zeker de klassieke muziek gaan ontdekken. Dat bleken profetische woorden van Toon. Er was een andere Limburger voor nodig in de persoon van Jacques Hendrikx om het symfoniegevoel tot leven te brengen.
10. Brabant symfonie deel 2
Genre: klassiek
Het leven is goed in m’n brabantse land is een melodie die veelvuldig is te horen in de provincie. Daarom mocht deze melodie met de lofzang op Sjefs Brabant niet ontbreken. Omdat Sjef ook een ode aan Brabant wijdde via zijn compositie Zonnig Brabants Land heeft hij ook elementen van dit nummer in deel 2 verwerkt.
11. Brabant symfonie deel 3
Genre: klassiek
het jovinistme over Brabant van de jongste generatie komt zeker tot uitdrukking in de compositie Brabant van Guus Meeuwis. Voor Sjef een compositie met een heel bijzondere betekenis: dat in brabant nog licht brandt ervaart Sjef als blinde dagelijks, maar dan vooral het licht van de warmte, de gezelligheid en het je thuis voelen.
Sjef: bij het schrijven van alle delen heb ik voor ogen gehad dat de luisteraar op enig moment de herkenning proeft maar daarnaast heb ik natuurlijk alle ruimte genomen om mijn eigen klassieke creativiteit in de delen te verwerken.
Mijn diepe hoop is dat op enig moment de symfonie live ten gehore zal worden gebracht waarmee de digitale versie helemaal tot leven komt!
12. de Hertog Jan House
Genre: house/techno
Om een brug te slaan tussen de klassieke symfonie en de moderne eigentijdse popmuziek werd gevraagd aan Sjef of hij ook een versie voor teeners kon maken. Sjef nam daarvoor deel 1 als uitgangspunt en zo ontstond de hertog Jan House. De compositie is zo geschreven dat klassieke instrumenten als trompet en violen eventueel kunnen meespelen. Daartoe kunnen eventueel bepaalde tracks worden gemute. Uiteraard prijkt op de cd de volledige uitvoiring in volle digitale omvang en glorie.
Sjef: deze housebewerking was niet alleen een leuke uitdaging maar kan ook zeker gezien worden als een stukje educatie waarbij naar voren komt dat de weg tussen klassieke muziek en house niet lang hoeft te zijn.