Country Comfort

Dat Cohda nog eens een Engelstalige cd zou maken lag niet zo voor de hand. Toch is het er in 2012 van gekomen. Eigenlijk is dit het gevolg van een onderhoudend gesprek, jaren geleden, van Sjef met Ton Masseurs, steelgitarist van de band Tumbleweeds en voormalig eigenaar van de Scala-studio. Ton zei: “Sjef, waarom maak je niet eens een country cd?” Sjefs reactie: “Ga ik zeker eens doen!” Het resultaat ligt er nu. Vanaf 2008 begon Sjef heel bewust country- nummers te schrijven en toen de listing compleet was, de zangers en zangeressen ad hoc (!) waren gevonden, kon het project in 2010 van start gaan.
Met de vertrouwde steun van Leon Kuijpers en Lars Putter werd aan het project, dat voerde langs diverse studio’s in het land, gewerkt. De afronding vond plaats in de nieuwe Scala- studio in Uden.

Sjef: “Ik ben me gaandeweg het project een echte Bossche Brabantse country boy gaan voelen. Het schrijven van country ligt me wel en de uitdaging om zelf ook wat Engelse teksten te schrijven was prikkelend en spannend maar bracht vooral veel voldoening.”
In de aanloopperiode was er belangrijke steun van mensen als Kees van der Loo, Leon Pries en Frank Jansen, die Sjef hielpen de weg te vinden binnen de Nederlandse countryscene.
Dat heeft geleid tot een mooie muzikale crew en een zestal vocalisten met passie voor de country.
Sjef, die behalve de bonustrack alle muziek schreef en een aantal teksten aanleverde, wil George Blanken, Frank Jansen, Bianca van Vugt en Paul Wessel bedanken voor het schrijven van de overige songteksten.

En Hans dan, de vaste Cohda-maat? Nou, die kon zijn ei kwijt in de aanverwante 11de Cohda-cd “’n Bietje BèBuurten” en voor de rest gold: hij stond aan de zijlijn, maar zag dat het goed was!

Ook bij deze Cohda-productie staat de variatie voorop: allerlei stijlen binnen de country komen langs en met de diverse vocalisten is dit weer een typisch Cohda-ad-hoc resultaat.

Veel luisterplezier gewenst!

Meer over Cohda op de site www.cohda.nl

Het nummer Medicine for the brain is opgedragen aan Berend Roskam

Speciale dank gaat uit naar Carli Bongers, Ben Elsendoorn, Marian Evertz, René van Heijster, Han Horn, Nico van der Krogt, Ad van Liempt, Paul Roskam, Wim Zoete en last but not least de trouwe begeleiders van Sjef: Pleuntje en Perla!

Lijst muzikanten:
Jan-Peter Beijersbergen gitaren
Marijn v.d. Berg: drums en percussie
Leon Kuijpers: toetsen, hammond en percussie
Floris de Vries: banjo
Ton Masseurs: steelgitaar
John Permenter: fiddle
Bart van Strien: mondharmonica
Toegevoegde zang: Leon Kuijpers, Thecla Rutting, Susan Wiegers en Danny Hendriks

Techniek, montage, mixing en mastering: Lars Putter en Leon Kuijpers
Arrangementen: Leon Kuijpers en Sjef van Rooij
Ontwerp: Lars Putter
Producers: Leon Kuijpers en Sjef van Rooij


01. Don’t cry

Tekst: Frank Jansen
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Frank Jansen
Genre: country

Dit is het eerste nummer dat Sjef in 2009 schreef op zijn nieuwe tyros II keyboard. Toen Frank Jansen werd benaderd om op de cd te zingen was dit een van de 4 nummers die hij graag wilde zingen. Frank schreef ruim 1 jaar later zelf de tekst.

 


02. Come rain or come shine

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Thecla Rutting
Genre: country up tempo

Dit nummer is de laatste song die Sjef schreef voor het project in het najaar van 2010, ruim 1 maand voordat de band in Arnhem de basis tracks inspeelde. Thecla werd gevraagd dit nummer te zingen. Zij bedacht zelf de koortjes. Koortjes en lead vocals werden door haar ingezongen op zaterdag 29 januari in de home studio van Lars Putter in het Brabantse dorpje Zeeland.

 


03. Singing without grooving

Tekst: George Blanken
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Danny Hendriks
Genre: Country – Ballad

Een van de favoriete nummers van Sjef op het album. George Blanken die al eerder zong op diverse Cohda cd’s en Nederlandse teksten aanleverde zorgde in dit geval voor de tekstbijdrage. De voortreffelijke inlevende zang is van Danny Hendriks uit Nijmegen, zanger bij de Music Road Pilots,die met 4 solobijdragen ruimschoots op de cd vertegenwoordigd is. Voor de muzikale inkleuring in dit nummer zijn met name Leon Kuijpers op Hammond en Jan-Peter Bijersbergen op tenor gitaar verantwoordelijk.

 


04. Way back home

Tekst: Paul Wessel
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Susan Wiegers
Genre: country/pop

De romp van deze song werd al geschreven in 2006. Toen Paul Wessel uit Minnesota, een vriend van de vocaliste Susan Wiegers met de tekst bezig was kwam hij op enig moment met het voorstel om een bridge in te voegen. Sjef brak de song derhalve open en voegde in 2010 nog een bridge toe. Jan-Peter Beijersbergen heeft een prominent aandeel op de cde, hij speelde alle – met uitzondering van de steelgitaar – gitaarpartijen in en kon in way back home ook flink aan de bak en met succes.

 


05. Living a lie

Tekst: Frank Jansen
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Frank Jansen
Genre: country – ballad

Een van de oudste composities op het album, door Sjef geschreven in 2004 en 6 jaar later van tekst voorzien door Frank Jansen.
Backing vocals zijn van Leon Kuijpers en verder zijn te horen John Permenter op fiddle en Ton Masseurs op steel.

 


06. Someone like you

Tekst: Paul Wessel
Muziek: Sjef van Rooij
zang: Susan Wiegers
Genre: country/folk
Geschreven zoals de meeste nummers op het album in 2009. Het is 1 van de 3 teksten die Pual Wesssel uit Minnesota schreef. Al zijn teksten op het album worden door Susan gezongen.

 


07. You gotta blow your mind

Tekst: George Blanken
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: John Permenter
Genre: country/rock

John speelde in april 2010 in Raamsdonksfeer niet alleen alle fiddle partijen in maar leverde ook twee vocale bijdragen. Hij is in dit nummer prima in zijn element zowel qua zang als qua fiddle. John werd bij het project betrokken nadat Sjef hem had zien spelen in een show van Leon Pries in Sprang-Capelle tijdens zijn zoektocht naar vocalisten voor dit project.

 


08. Just misery

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Thecla Rutting en Frank Jansen
Genre: country/ pop – ballad

Tijdens de laatste fase van het schrijven voor deze cd had Sjef inmiddels de zangtalenten van Frank en Thecla leren kennen. Thecla werd op voorspraak van Frank bij het project betrokken en toen Sjef het idee opvatte ook nog een duet te schrijven lag deze combinatie voor de hand. Frank en Thecla hadden al eerder duetten gezongen die zijn te horen op de solo cd’s van Frank. De aanvankelijk nogal akoestische demotrack werd via de diverse studiosessies omgedoopt naar een meer elektrische track waarbij de inbreng van Jan-Peter Beijersbergen op gitaar bepalend is geworden.

 


09. Medicine for the brain

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Danny Hendriks
Genre: country/trucker song

Tijdens dit project overleed Berend Roskam, hij was voormalig drummer bij de Frank Jansen band en stond op de nominatie om te gaan drummen bij het gospelkoor Crossover van Sjef.
Tijdens de inwerkperiode overleed hij aan de gevolgen van COPD. Door zijn zus Coby werd Sjef gevraagd om op de crematie het Ave Maria te begeleiden. Deze gebeurtenis heeft zijn muzikale sporen nagelaten want Berend was een echte country liefhebber. Daarom schreef Sjef op de middag na de crematie dit nummer. Frank Jansen had aangegeven dat er nog wel een trucker song op het album zou kunnen en zo gebeurde dat. Dit nummer wordt dan ook opgedragen aan Berend Roskam die hopelijk zoals de hoofdpersoon in dit nummer vrijuit kan doorleven in andere (hogere) sferen.

 


10. You were out there

Tekst: Bianca van Vugt
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Bianca van Vugt
Genre: country – waltz

Na afloop van een middag in het natuurmuseum in Tilburg waar Sjef en Hans optraden voor Omroep Brabant sprak Sjef nog even terloops met een van de presentatoren Bianca. Ze vroeg wat zijn verdere plannen waren en Sjef maakte gewag van het countryproject. Bianca haakte hierop meteen in want haar liefde ligt bij de country en zij vroeg of zij als zangeres een auditie mocht doen voor dit project. Toen dat goed uit viel vroeg Bianca of zij dit nummer zelf van tekst mocht voorzien en zij schreef een tekst voor haar echtgenoot en zingt dat vervolgens vol overgave op de cd. Een mooi debuut is het resultaat geworden en wie weet volgt er meer!

 


11. Old pictures

Tekst: Frank Jansen
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Frank Jansen
Genre: country/fingerpicking

Een van de oudere composities uit 2006 door zanger Frank Jansen zelf op tekst gezet. Wederom met een prominente rol voor Gitarist alleskunner Jan-Peter Beijersbergen.

 


12. What is the reason

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Thecla Rutting
Genre: country/easy listening

Dit nummer ligt op de rand van country maar Sjef vond het absoluut de moeite waard om het op het project te zetten. Thecla zong het in een keer in tijdens de zangsessie op 29 januari 2011 in Zeeland. Zij gaf al vanaf het begin aan dit een fijn nummer te vinden om te zingen.
Dit keer zorgt Leon Kuijpers op piano voor het prima sfeertje.

 


13. Breath of life

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: John Permenter
Genre: country

John Permenter uit Houston, Texas, die ook enige tijd in Den Bosch woonde, kreeg voor het zingen van dit nummer twee teksten voorgeschoteld. Hij koos de tekst van Sjef die er zelf van zegt: ja mijn levensmotto zit hier helemaal in. Genieten vanelke dag die je gegeven is in ieder geval zodanig dat je van elke dag kunt zeggen ik heb eruit gehaald wat erin zat. John weet dit gevoel met zijn zang en fiddle prima te treffen.
De banjo in dit nummer is het cd debuut voor floris de Vries.

 


14. Somehting’s going on

Tekst: Paul Wessel
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Susan Wiegers
Genre: country/pop

De derde bijdrage en combinatie van Susan Wiegers als zangeres en Paul Wessel als tekstschrijver. Paul heeft al aangekondigd dat het wat hem betreft niet hierbij blijft. Nieuwe songs van Sjef gaan dus ongetwijfeld de komende jaren de Atlantische oceaan over om daar te worden voorzien van een tekst door Paul.

 


15. My virtual radio show

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Danny Hendriks
Genre: country

Deze autobiografische tekst gaat terug naar Sjefs 17de verjaardag toen hij op de mavo zat en samen met zijn klasgenoot Patrick Langly radioshows uitwisselde die zij zelf opnamen. De aspirant Disc Jockey van Rooij heeft het nooit gemaakt mede door een spraakgebrek waaraan Sjef leed. Maar de mooie herinneringen aan die tijd komen helemaal tot leven in dit nummer. Fiddle en de outro (voice over) zijn van John Permenter.

 


16. Third time lucky

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Thecla Rutting
Genre: country

De oudste compositie op de cd stammend uit 2003. Sjef schreef aanvankelijk een nederlandstalige tekst op het nummer en wel op het strand van Bali waarin hij zijn vakantiegevoelens vertolkte. De tekst was echter dermate persoonlijk dat hij in de kast werd gelegd. Het nummer had echter een echt countrygevoel en werd daarom weer uit de kast gehaald om er vervolgens een nieuwe, nu Engelse tekst op te schrijven. Zijn liefde voor de basketbalsport kon Sjef niet verhullen als fan van de Bossche basketbal club die landelijke bekendheid geniet. Toen de oorspronkelijke zangeres dit nummer terug gaf omdat het bij nader inzien toch niet zo haar ding was vroeg Sjef Thecla Rutting of zij het nummer wilde inzingen en zo gebeurde dat. Thecla kwam hiervoor in juni 2011 speciaal naar Zwolle waar in de studio van Jan-Peter Beijersbergen de meeste gitaarpartijen werden ingespeeld. Bart van Strien van de Hilbilly Boogiemen is in dit nummer te horen op mondharmonica.

 


17. Honky tonks and beer joints

Tekst: Frank Jansen
Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Frank Jansen
Genre: country

Sjef schreef voor dit nummer aanvankelijk zelf een tekst maar deze kwam uiteindelijk niet op cd. Frank wilde er namelijk graag zelf een tekst op schrijven. De tekst van Sjef ligt nu te wachten op een nieuwe compositie. In dit nummer is wederom een belangrijke rol weggelegd voor John Permenter op fiddle.

 


18. Her smile (song for Marian)

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Danny Hendriks
Genre: country/blues

Het idee voor dit nummer stamt uit het voorjaar van 2008, de periode volgend op het overlijden van Sjefs moeder. Op zijn dagelijkse tocht naar Heerlen moest hij van huis vertrekken zonder het zo gebruikelijke ochtendritueel met moeder, even de dag doornemen aan de ontbijttafel.
In Heerlen ontmoette Sjef dan anderhalf uur later Marian. Na het overlijden van moeder was dat voor hem weer het begin van de dag. Gearmd lopend met Marian naar het werk, het gevoel dat het leven weer op gang is gekomen.
Via deze tekst wil Sjef zijn gevoelens van dank overbrengen aan Marian die zo bepalend was om het gewone ritme van alle dag weer op te pakken. Nee, ze zijn nooit getrouwd en er zijn ook geen plannen voor. Sjef: zo gaat het bij mij vaak met songteksten. Je begint met een concrete ervaring en bouwt dat later uit via een fictief vervolg. Maar een ding is zeker.. Deze tekst komt recht uit mijn hart en ik ben dan ook ontzettend blij met de wijze waarop muzikanten en zanger Danny Hendriks mijn gevoelens hebben omgezet in muziek. Gewoon om trots op te zijn!

 


19. It’s gonna take a miracle (bonus track)

Tekst en muziek: Frank Jansen
Zang: Frank Jansen

Frank vroeg Sjef of hij op het album ook een eigen compositie mocht opnemen. Dat werd geregeld en op 12 februari 2011 kwamen Frank, Cor v.d. Pluijm en Joost de Nijs bijeen in een studio in Oss voor het opnemen van dit nummer. Later werden er nog vocalen aan toegevoegd door Susan Wiegers.
Het nummer ademt een heel eigen sfeer uit onder meer vanwege de inbreng van de dobro en geeft daarmee de cd nog meer kleuring dan er al was.

 


Terug naar CD’s