In’t kort bestek

Met veel genoegen heeft Cohda-krek deze cd In’t kort bestek, afgeladen vol met dialectliedjes, gemaakt. Er is voor elk wat wils op te vinden: van verstilde luisterliedjes tot gezellige meezingers, van popmuziek tot traditionele melodieën. Het geeft een goed beeld van wat Cohda-krek live op de planken zet: het traditionele dialect in een hedendaagse sound.
Cohda is de samenwerking tussen musicus Sjef van Rooij en tekstschrijver Hans Lakwijk. Voor de vertolking van hun Nederlandstalige nummers zoeken zij “ad hoc” (vandaar Cohda!) zangers en zangeressen, maar de dialectliedjes worden vanaf 2002 door een vaste groep over het voetlicht gebracht: Cohda-krek. Volgens kenners hoort het dialect van deze Meijerij-enaars thuis ongeveer in ‘t midden  van het zuid-westelijk deel van oostelijk Noord-Brabant, maar Cohda-krek noemt  het “onz’ eigeste taol” en zo klinkt het ook.
Sommige opnames zijn ‘remakes’ van op de eerste Cohda-cd Maar nu/Mar nou vastgelegde nummers. Nu zijn ze in het Cohda-krekjasje gestoken. Van enkele liedjes zijn de teksten bijgevoegd, opdat ze makkelijker mee te zingen of beter te volgen zijn.
Ellen, Ruth, Marieke, Roan, Hans en Sjef hopen, dat u aan het beluisteren van In’t kort bestek net zo veel plezier en gezelligheid beleeft als zij aan het maken ervan!
Gère gedaon!

 


01. Cohda-Krek

Muziek: Sjef van Rooij
Tekst: Sjef van Rooij en Hans Lakwijk
Zang: Cohda-Krek
Genre: swing/pop

Sjef schreef de melodie al in november 2004 en bracht zelf het idee in om dit lied te voorzien van een tekst waarin Cohda-Krek zich kan voorstellen. De concepttekst werd later door Hans bewerkt. Het nummer is niet alleen de opening van vrijwel elk optreden maar werd unaniem gekozen als  begintrack van de cd. Hoe kan het ook anders.

 


 02. Kwaojtongen

Muziek: Sjef van Rooij
Tekst: Sjef van Rooij en Hans Lakwijk
Zang: Ruth van der Pol en Marieke Lakwijk
Genre: funk

Ook hier weer een melodie van lang geleden (1998): hij werd gebruikt in een kindertoneelstuk,  geschreven door Jos van Alebeek voor OK in Sint-Michielsgestel. Sjef bedacht er een tekst bij en die werd door Hans bewerkt tot Kwaojtongen. Ruth en Marieke zorgden er vervolgens voor dat het kwaojtongen helemaal tot leven komt in dit nummer.

 


03. Zeemansvrouw

Muziek: Sjef van Rooij
Tekst: Hans Lakwijk
Zang: Roan Raymakers (met ondersteuning van Hans en Sjef)
Genre: smartlap

Hans en Sjef kregen in 2005 het verzoek een zeemanslied te schrijven voor een koor in verband met Maritiem 2005 in Den Bosch. De eerste melodie bleek voor het koor niet zo geschikt, maar voor Cohda-Krek wel! Het is Roan wel toevertrouwd om dit eerste Brabantse zeemanslied overtuigend te brengen.

 


04. Gonny

Muziek: traditional (Laura)
Tekst: Hans Lakwijk
Parlando: Hans Lakwijk (met ondersteuning van Ellen)
Genre: country

Hans combineerde in dit lied de liefde voor de Ierse folkmuziek met die voor zijn vrouw. De parlando-benadering was een idee van producer Leon Kuijpers en geeft Hans alle gelegenheid om zijn gemoed te luchten. Met de sfeervolle muzikale omlijsting en de zang van Ellen als muzikaal decor is dit nummer een authentieke liefdesverklaring geworden.

 


05. Ge moet (2007 remake)

Muziek: Sjef van Rooij
Tekst: Hans Lakwijk
Zang: Ruth van der Pol, Marieke Lakwijk, Ellen van der Ven
Genre: blues

Deze dialectversie van het nummer “Alles moet”  (Cohda-cd Andersom) is volstrekt anders gearrangeerd en ook de muzikale invulling van de drie Krek-dames zorgt voor een absoluut verfrissend nieuwe uitvoering. Voeg daaraan toe de virtuoze hammond-bijdrage van Leon en het feest is compleet. “Ge moet” er gewoon van genieten!

 

 


06.   Veur Maria (medley)

Medley opgemaakt uit de volgende tracks:

06a. Te Lourdes op de bergen (traditional)
06b. Lieve vrouwe (traditional)
06c. God groet u (traditional)
06d. Veur Maria

Muziek: Sjef van Rooij
Tekst: Hans Lakwijk
Zang: Cohda-Krek
Genre: rock

Vrijwel iedere Brabantse dialect-groep heeft minstens één Marialiedje op het repertoire. Cohda-Krek wil daarin niet achterblijven en combineert in deze “medley” de traditie met de eigen moderne vormgeving. Zonder enige spot maar wel op de rock-melodie van “Jij laat me leven” (Cohda-cd “Band”) zingt Krek “Veur Maria”.

 


07.  Missaol (2007 remake)

Muziek: Sjef van Rooij
Tekst: Hans Lakwijk
Zang: Roan Raymakers
Genre: pop/luisterlied

Deze remake van het gelijknamige lied op de Cohda-cd “Maar nu/mar nou” wordt door Roan gezongen, omdat het in zijn uitvoering een echt Krek-nummer is geworden. Ook al werd het in 1992 geschreven, het heeft nog niets van zijn nostalgische lading verloren.

 


08. Josepha

Muziek en tekst: Hans Lakwijk
Zang: Marieke Lakwijk (met ondersteuning van Cohda-Krek en Kwaliteitskoor Karakter o.l.v. Lex Wiersma)
Genre: smartlap

Dit is de oudste tekst en compositie op deze cd, want Hans schreef beide al in de jaren ‘80. Maar wat goed is, blijft en bij elk optreden ervaart Cohda-Krek dat deze tranen- trekkende smartlap (met een humoristische knipoog) goed valt. Voor de cd-opname werd Kwaliteitskoor Karakter uit Boekel o.l.v. Lex Wiersma gevraagd om het refrein mee te zingen, niet toevallig omdat Roan lid is van dit koor. Zo werd deze smartlap toch nog een heus sfeervol feestlied. Inhaken maar!

 


09. Hoeveul ik van oe hou

Muziek: Sjef van Rooij
Tekst: Hans Lakwijk
Zang: Hans Lakwijk
Genre: countryrock

Ooit begon het creatieve proces van Cohda met teksten van Hans die door Sjef op muziek werden gezet. Deze tekst en de muziek uit 2003 zijn daar een voorbeeld van. In de loop der jaren werd het nummer af- en bijgeschaafd en bewerkt tot wat het nu is. Een bijzonder woord van dank gaat uit naar Jan-Peter Beijersbergen en Ton Masseurs voor hun gitaarinbreng.

 

 


10. Brabants durske

Muziek: traditional
Tekst: Hans Lakwijk
Genre: spanish/luisterlied

Ruth en Marieke zingen dit liedje al jaren lang in familieverband en er zijn door Hans al verschillende teksten voor geschreven. Zo kwam dit nummer via de dames ook terecht in het Cohda-Krek repertoire en uiteindelijk op de cd. Bij de uitspraak kon Cohda-Krek terugvallen op de kennis van het Spaans van Roan en voor het Brabantse dialect tekenen de twee onvervalste Brabantse durskes zelf.

 


11. Zommeravend

Muziek: Sjef van Rooij
Tekst: Hans Lakwijk
Zang: Ellen van der Ven
Genre: luisterlied

Eerst was er de tekst. Sjef wist er een mooie, sfeervolle melodie voor te schrijven. Hij speelde het nummer zelf in op piano en Ellen laat zien, dat Cohda-Krek ook verstilling en diepgang op het repertoire kan hebben. Luister maar.

 


12. Lief klein durske

Muziek: Sjef van Rooij
Tekst: Hans Lakwijk
Zang: Roan Raymakers
Genre: luisterlied

De muziek werd al geschreven in 2004 en Sjef kwam zelf met een voorzet voor een tekst. Uiteindelijk is alleen de titel daarvan overgebleven en vond Hans in de muziek inspiratie om een liedje te schrijven voor een van zijn kleindochters. Zoals het bedoeld was, is het ook geworden: een lief klein liedje over een lief klein durske.

 


13. Vergeten Zaken (2007 remake)

Muziek: Sjef van Rooij
Tekst: Hans Lakwijk
Zang: Marieke Lakwijk en Ruth van der Pol
Genre: rock

Wederom een remake van een nummer dat al begin jaren ‘90 werd geschreven en al is opgenomen op de Cohda-cd “Maar nu/mar nou”. Omdat ook dit lied altijd goed aanslaat bij het publiek en het muzikaal toch meer “Krekker” is geworden, deze reprise. Nostalgie en rock-muziek: typisch Krek!

 


14. M’n eigeste taol (2007 ‘gepimpt’)

Muziek en tekst: Hans Lakwijk
Zang: Hans Lakwijk (met ondersteuning van Marieke en Cohda-Krek)
Genre: kajun/feest

De langzame versie van dit lied staat op de Cohda-cd “Maar nu / mar Nou”. Maar als je het wat sneller gaat zingen, “pimpen” zoals men tegenwoordig zegt, dan klinkt het plots veel Krek-achtiger. Met een extra couplet en een mooie tweede stem past het helemaal weer in het repertoire!

 


15. M’ne vrijer

Muziek: Sjef van Rooij
Tekst: Hans Lakwijk
Zang: Ruth van der Pol, Marieke Lakwijk, Ellen van der Ven
Genre: dance/disco

Sjef gaf ook bij deze melodie uit 2004 een tekstvoorzet. Waar Hans van die tekst eigenlijk niets heel liet, daar bleef wel het trendy dansbare gevoel overeind, want Cohda-Krek wil absoluut laten horen dat dialect en eigentijdse dance/disco/house zeker samen kunnen gaan.

 


16 De thuiskomst

Muziek: Sjef van Rooij
Tekst: Hans Lakwijk
Zang: Cohda-Krek
Genre: feest

In het toneelstuk “De poppetjes dansen”, in 1993 uitgevoerd door toneelvereniging OK uit Sint-Michielsgestel, kwam dit lied voor. De originele versie staat op OK’s jubileum-cd “dOKument” (zie elders op deze site). Voor Cohda-Krek bewerkte Hans de tekst flink en muzikaal blijft het een gezellig feestnummer om mee af te sluiten!

 


Terug naar CD’s