‘n Bietje bèbuurten

Op de cd ‘n Bietje bèbuurten staan zes dialectliedjes, die geheel op de intussen bekende Cohda-wijze tot stand kwamen: Hans schreef de teksten, Sjef componeerde de muziek en ‘ad hoc’ werden zangers aangetrokken om ze te vertolken. Bijzonder is, dat bij elk lied een verhaal wordt verteld. Er wordt dus telkens “’n bietje bè gebúúrt”.

Daarmee is het aandeel van Hans flink groot. Hij schreef niet alleen alle verhalen, maar vertelt ze ook in zijn “eigeste taol”, het Meierijse dialect. Soms is zo’n tekst een verduidelijking bij het lied, soms gaat het alleen over hetzelfde onderwerp, soms staan ze zo goed als los van elkaar. En ook de sfeer is heel verscheiden: van humoristisch tot nostalgisch, van kritisch tot bewogen.

De zangers Carli (uit Geffen), Roan (uit Zeeland) en Sjef (Den Bosch) verrijken natuurlijk met hun eigen tongval het dialect van de liedjes, terwijl George het enige niet-dialectnummer zingt. Dit lied “Dementie” werd trouwens door Sjef geschreven over zijn bezoek aan Hans’ moeder. Dat onderstreept de nauwe en jarenlange samenwerking tussen deze twee Cohda-figuren.

Voor de website kozen we telkens (een fragment van) de liedjes met een korte toelichting. Fragmenten van de verhalen zouden hier geen recht doen aan het geheel. En we willen natuurlijk ook niet te veel verklappen! Wie de cd voor het luttele bedrag van 5 euro aanschaft, kan ruim een uur lang – en daarna tot in lengte van dagen!- genieten van vertellingen en liedjes. Mail naar info@cohda.nl of hanslakwijk@ziggo.nl o.v.v. ’n Bietje Bèbuurten of bel 0413-291200 of 06-10223044 en het album wordt thuisbezorgd (2,50 euro verzendkosten).

 

Wij hopen, “dè ge nou ’n bietje bègebuurt bent” en wij wensen je veel luisterplezier met deze bijzondere vertel-zangproductie!
Hans en Sjef


01. Effe naor Geffen

Tekst: Sjef van Rooij en Hans Lakwijk, muziek: Sjef van Rooij
Zang: Carli Bongers
Genre: pop/rock/dialect

Het was een soort cadeautje voor ras-Geffenaar Carli, dat Sjef aan het lied “Effe naor Geffen” begon. Hans maakte er een Brabants liedje van, dat nu dan, natuurlijk via zanger Carli, zijn weg heeft gevonden naar de cd ’n Bietje Bèbuurten. De molen, die op het schijfje is afgedrukt, staat in Geffen.

 


02. Regen in mijn hart

Tekst: Hans Lakwijk, muziek: Sjef van Rooij
Zang: Roan Raymakers
Genre: folk/dialect

Hebt u dat nou ook? Vast wel. Het lied “Regen in mijn hart” blijkt een gevoelige snaar te raken, die bij heel veel mensen aanwezig is. Hans stortte in de tekst zijn hart uit, maar dat is niet het enige. De eenvoudig klinkende, maar sfeervolle melodie van Sjef en vooral ook de ontroerende vertolking door Roan maken van dit lied een hoogtepunt in het oeuvre van


03. Nachtzuster

Tekst: Hans Lakwijk, muziek: Sjef van Rooij
Zang: carli bongers
Genre: country/dialect

Tijdens een slapeloze nacht in het ziekenhuis schreef Hans dit lied voor de dienstdoende nachtzuster. Dat bleek Maria Bongers te zijn, de vrouw van Carli! Sjef maakte er een country-melodie op, omdat het gepland stond als nummer op zijn country-cd “Cohda’s Country Comfort”. Het misstaat zeker niet op deze vertel-zang-cd. Natuurlijk is het Carli, die zingt.


04. Dementie

Tekst: Sjef van Rooij en Hans Lakwijk, muziek: Sjef van Rooij
Zang: george Blanken
Genre: ballade

George zingt in dit lied eigenlijk een duet van ziekenbezoeker en zieke. Sjef legde de basis hiervoor na een bezoek aan de moeder van Hans in haar laatste fase van dementie, een confronterend bezoek. Toch spreekt er veel mededogen uit deze ballade.


05. Wijbosch broek

Tekst: Hans Lakwijk, muziek: Sjef van Rooij
Zang: Carli Bongers
Genre: luisterlied/dialect

In juli 2010 verwoestte een plotselinge valwind onder meer een flink gedeelte van het bos in Wijbosch. Verhaal en lied hangen in dit geval zo nauw samen, dat Carli, toen hij de bijbehorende vertelling net voor de studio-opname had gehoord, een ander, mooier lied op de cd heeft gezet dan hij had voorbereid.


06. Winter in Dintherk

Winter in Dinther
Tekst: Hans Lakwijk, muziek: Sjef van Rooij
zang: Sjef van Rooij
Genre: kerst/folk/dialect

Ook dit lied lag al enige tijd “op de plank” en is vast onderdeel van het kerstprogramma van Cohda-KREK. Omdat Sjef van begin af aan degene is geweest, die zijn eigen compositie van deze kerstgedachte heeft vertolkt, is hij het nu ook, die nu zijn kwaliteiten als zanger toont.

 


Terug naar CD’s