Spontstaan

Spontstaan is alweer de zesde Cohda-cd, die zijn oorsprong vond in het schimmige gebied van inspiratie en ingeving en die tot stand kwam met de spontane medewerking van vele artiesten. Spontaan ontstaan dus, en daarmee was de titel gevonden.

Aan alle Cohda-cd’s ligt wel een eigen idee ten grondslag. Betreft het de ene keer de inhoud (Maar nu/Mar nou en Rondje Den Bosch), de andere keer gaat het om de werkwijze (Andersom) of het doel (Wereldliedjes en Band). Bij Spontstaan betreft het een muzikaal concept: er werden nummers geselecteerd, die een band (ad hoc samengesteld) live moest kunnen inspelen.
Zijn de eerste 17 liedjes gekozen uit het materiaal, dat al ‘op de plank’ lag, het laatste nummer “Bosschenaar” is speciaal voor deze cd geschreven. Dimphy opperde het idee en door de medewerking van het Koning Willem I College te Den Bosch kon er zelfs een videoclip bij worden gemaakt.

De inbreng voor Spontstaan komt hoofdzakelijk van Sjef: hij schreef alle composities en de meeste teksten, die soms nog werden geredigeerd of bewerkt door Hans. Tijdens zijn vakantie in februari/maart 2006 bedacht Sjef de meeste teksten. Hij putte daarbij uit een arsenaal van meer dan 60 nog woordenloze melodietjes, die hij in de loop der jaren had gecomponeerd.
Dat hij bij het schrijven geregeld teruggreep op eigen ervaringen en belevenissen blijkt uit de toelichting bij de diverse nummers. Ook het lied “Vergeet het maar”, dat Hans schreef, is gebaseerd op persoonlijke ervaring.

Van de cd Wereldliedjes (2004) gaat de opbrengst naar projecten in India en de eerlijke wereld(winkel)handel en met Band (2005) wordt de opleiding van geleidehonden voor meervoudig gehandicapten gesteund. Per verkochte cd Spontstaan wordt 1 euro gedoneerd aan Kennisnetwerk Verwenzorg, een organisatie die zich toelegt op ondersteuning van chronisch zieke patiënten, oudere en jongere. Het gaat de Verwenzorg vooral om verbetering van de kwaliteit van leven door het schenken van persoonlijke aandacht in de vorm van bij voorbeeld
een kerstpakket, een bezoekje aan een geliefd museum of een musical, een slagroompunt bij de koffie of eens gezellig naar de markt.
Met meer dan 25 operaties achter de kiezen weet Sjef als geen ander hoe belangrijk het is om op het goede moment te worden verrast met een vriendelijk gebaar, een hand op je schouder of onverwacht aangeboden hulp.

Sjef zegt over zijn muzikale hobby, zijn passie: “Ik ga graag op zoek naar nieuwe muzikale en, zo blijkt, ook tekstuele ideeën. Schrijven van liedjes en teksten is voor mij pure fun en het is echt genieten als ik hoor, hoe vakkundige muzikale vrienden en vriendinnen er die kwaliteit aan meegeven, die de nummers verdienen. Het is helemaal top, als je er dan ook nog een goed doel mee kunt ondersteunen, al is het op bescheiden wijze… Het maken van deze 6e Cohda-cd heb ik dan ook ervaren als een groot muzikaal feest!”

 


01. Jij bent voor mij

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Sander van de Gevel
Genre: pop

Vrolijke luchthartige pop, gewoon een vlot liefdeslied of toch niet…. Sjef kwam er maanden na het schrijven achter dat het niet zomaar een tekst was maar dat hij feitelijk schreef over zichzelf.

Het nummer verwijst naar zijn drie vakanties in Bali. Of beter gezegd
waar het hart van vol is loopt de muziek van over!

 


02. Cha cha cha

Tekst: Sjef van Rooij en Hans Lakwijk, Muziek: Sjef van Rooij
Zang: Mariska van Oosterhout
Genre: latin

Als 20-jarige was Sjef een van de eerste blinden die zich aanmeldde bij dansschool Voeten in Den Bosch. Door de in Den Bosch alom bekende Jeanne Assmann werden hem de passen bijgebracht en uiteindelijk bracht Sjef het, samen met zijn zus Marij, tot een zilveren medaille in de stijl Latijns-Amerikaans. Spannend waren deze danslessen: gelukkig was er geregeld, dat de meisjes Sjef ten dans zouden vragen, want andersom was natuurlijk wat lastig.
Sjef blikt in dit nummer terug op zijn dansschooltijd. Het lied wordt opgedragen aan Jeanne Assmann, die zoveel heeft betekend voor de danswereld in Den Bosch en die nu, op hoge leeftijd, ondanks haar beperkingen nog actief is met rollator-dansen.
Dit nummer is het debuut van Mariska op cd en voor Cohda!

 


03. Lieve, lieve lach

Tekst: Sjef van Rooij en Hans Lakwijk, muziek: Sjef van Rooij
Zang: Jan Roosen
Genre: latin/luisterlied

Sjef schreef het tekstconcept dat door Hans werd bewerkt en als er een boodschap in zit, dan is het deze: lach eens tegen, met en om jezelf!

 


 04. Bij elkaar

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Dimphy van der Velden-Jansen en Hans Tervoort
Genre: ballade

Sjef: “Ooit zat ik met vlinders in mijn buik achter mijn ABP-bureau en mijn gedachten vlogen in het rond, steeds weg van de nota die ik moest schrijven. Telkens als de telefoon ging, dacht ik: “Zou zij het zijn?””
Zij is het niet geworden, maar ruim 20 jaar later was deze ervaring voldoende voor een liefdesduet. Hans en Dimphy wilden dit graag met elkaar zingen en wat Cohda betreft zijn ze hier uitstekend in geslaagd. Louis vult met de sopraansax de sfeer uitstekend aan.

 


05. Alsmaar wachten

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: George Blanken
Genre: pop

De muziek lag te wachten op een tekst, en daarmee was de inhoud al haast gegeven. Toen George het nummer hoorde, gaf hij meteen aan dat het wel iets voor hem zou zijn. De dwarsfluit geeft het lied extra kracht.

 


06. Novemberdag

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Ingrid Sleegers
Genre: pop/funk

Oorspronkelijk was dit nummer bedoeld voor het Cohda-girls repertoire, maar nu wordt het solo vertolkt door Ingrid, nieuw in de Cohda-club. Met haar bijzondere timbre geeft zij dit lied, dat inderdaad in november (2004) werd geschreven, een geheel eigen karakter.

 


07. Geraakt

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Nathalie Bosters en Sander van de Gevel
Genre: luisterlied

De melodie van het nummer “Geraakt” werd al gebruikt voor een lied in de toneelproductie Berentand uit 2003, die door Hans is geschreven. Sjef vond zijn compositie zeker de moeite waard om mee te nemen in een toekomstig cd-project en schreef een dialoog voor man en vrouw die uiteindelijk toch concluderen: we horen bij elkaar, want “jij hebt me geraakt”.

 


08. Outcast

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: George Blanken
Genre: pop/funk

Sjef: “Ik kan me niet herinneren ooit zelf een zwerver te hebben gezien, want als 15-jarige, op weg naar blindheid, let je daar niet zo op. Toch heb ik geprobeerd een levensecht ‘plaatje’ te schetsen. Volgens anderen had ik het zo slecht nog niet ‘gezien’.”
Tijdens de opname ging de band compleet uit zijn dak, zodat onder aanvoering van Leon een swingend muzikaal ‘outtro’ tot stand kwam. De fade-out komt dan ook later dan aanvankelijk gepland, maar Cohda vindt dat de luisteraar dit spontane muzikale feestje, dat zo sterk verwijst naar de titel van de cd, zeker niet onthouden mag worden.

 


09. Door met jou

Tekst: Sjef van Rooij en Hans Lakwijk, muziek: Sjef van Rooij
Zang: Jan Roosen
Genre: lusiterlied

Dit lied is heel anders geworden dan het oorspronkelijke idee. “Gegroeid” door de inbreng van Leon (muziek), Hans (tekst) en Jan (zang). De gedaanteverandering mag bijna een ‘extreme make-over’ worden genoemd, maar de schepper is zeer tevreden met het resultaat!

 


10. Hoezo WW

Tekst: Sjef van Rooij en Hans Lakwijk, muziek: Sjef van Rooij
Zang: dimphy van der Velden-Jansen
Genre: cajun

Dat Cohda ervan houdt om allerlei muzikale stijlen te gebruiken, is van de vorige cd’s al bekend. Met dit lied krijgt ook de Cajun-stijl een plaats in het Cohda-oeuvre.
Sjef kent de WW en alle ellende, die werkloosheid teweeg kan brengen, vanuit zijn functie als jurist bij UWV. Misschien juist daarom schreef hij deze andere visie op dit maatschappelijk fenomeen. Een relativerende tekst op een lichtvoetige melodie onder het motto: gewoon de moed erin blijven houden!

 


11. Lepeltjes

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Marie-Jose van der Pas en George Blanken
Genre: pop/ballade

De melodie lag al enkele jaren op de plank maar het tekstidee, gebaseerd op een bestaande relatie, had even tijd nodig om te rijpen. Het “lepeltjes liggen” en de intimiteit en warmte die daarbij horen, vormden uitgangspunt van dit liefdesduet, opgedragen aan Nico en Marianne. Sjef zelf zong dit lied al bij de huwelijkssluiting van een ander stel, Cees en Marianne, op het Bossche stadhuis op 06-06-2006. Voor George en Marie-José ging met dit nummer de wens in vervulling om ooit samen een mooi duet op te nemen.

 


12. Vergeet het maar

Tekst: Hans Lakwijk, muziek: Sjef van Rooij
Zang: Sander van de Gevel
Genre: luisterlied

Voor zijn dementerende moeder schreef Hans de tekst van “Vergeet het maar”. Met de muziek van Sjef en de zang van Sander is het precies dat lied geworden, dat Hans zich wenste en waarvan hij hoopt, dat velen er herkenning en een zekere troost in vinden.

 


13. Simpele woorden

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Hans Tervoort
Genre: luisterlied

Bij het schrijven van dit kleine liedje drong zich een Mark Knofler-gevoel aan Sjef op. Dat is duidelijk terug te horen in de begeleiding en het gitaarspel van Jan-Peter, waardoor het nummer een echt Dire Straits-sfeertje heeft gekregen.
Hans Tervoort – in Den Bosch en omstreken beter bekend als L.Vis – zag het als een uitdaging om dit kleine liedje sfeervol neer te zetten. Missie geslaagd!
Sjef draagt dit nummer op aan zijn muzikale vriend en gitarist Hennie Korsten.

 


14. One night stand

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Jan Roosen
Genre: pop/blues

De inhoud van dit lied zal zeker van toepassing zijn op menige bluesartiest, die ‘on tour’ leeft van optreden naar optreden, van hotelkamer naar hotelkamer en voor wie een vaste relatie een utopie is. Het moge duidelijk zijn, dat het voor ons meer gaat om de blues dan om de stand.

 


15. Spontaan en onverwacht

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Hans Tervoort
Genre: pop

In bepaalde opzichten een ‘logisch’ gevolg van het voorgaande liedje. Ongecompliceerde, swingende blues/rock gewoon bij elkaar gefantaseerd en tot leven gebracht door Hans Tervoort. Een muzikaal knipoogje naar de muziek van Robert Cray.

 


16. Gelukkig hart

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: Marie-Jose van der Pas
Genre: pop/ballade

Liefde is het meest bezongen thema in de popmuziek en daarbuiten. Dat zal wel niet voor niets zijn en toen Sjef bij deze melodie tekst wilde bedenken, wist hij ook dat het alleen maar over liefde kon gaan. Marie-José koos dit nummer uit omdat ze zich er heerlijk in kon vinden.

 


17. Perspectief

Tekst en muziek: Sjef van Rooij
Zang: George Blanken
Genre: swing

Soms willen zangers en zangeressen voor Cohda juist iets anders zingen, dan ze doorgaans doen. Zo heeft George dit nummer voor zijn rekening genomen: ongecompliceerd, maar wel lekker om naar te luisteren. Louis voegt er met zijn sax een authentiek Earl Bostic-geluid aan toe.

 


18.  Bosschenaar (Bonus-track)

Tekst: Sjef van Rooij en Hans Lakwijk, muziek: Sjef van Rooij
Zang: diverzen
Genre: pop/ballade

Qua opzet valt het nummer “Bosschenaar” buiten de rest van de cd. Wel past het uitstekend bij de vorige cd “Rondje Den Bosch” en het geeft nagenoeg alle (Bossche) zangers en zangeressen daarvan, alsook Nathalie Bosters, Edwin Bekker, Piet Lathouwers, Frank van de Wildenberg en Marcella Heukels + Sjef en Hans zelf gelegenheid om eens lekker met elkaar te swingen en te zingen over hun stad. Het idee van Dimphy kreeg gestalte in de muziek van Sjef en de door Hans bewerkte tekst. Helemaal ‘af’ werd het door de bijdrage van het muziektheatergezelschap De Meierij onder leiding van Jacques Noyons.
Zoals (voor ons niet zo erg) te doen gebruikelijk werd van dit ‘all-together-now’-lied ook een videoclip gemaakt, waarop zelfs geleidehond Pleuntje figureert. Voor de beelden zorgden Floris Verweij en Nick van der Sangen, leerlingen van het Willem I College in Den Bosch, bijgestaan door Josje van den Berk.
Wat Cohda betreft een spontaan feest ter afsluiting!!

 


Terug naar CD’s