Geschiedenis Cohda

Op de keper beschouwd is niet Maar nu / mar nou het cd-debuut, want één maand voor de presentatie ervan werd Spiegel van Den Bosch op het zilveren schijfje “Lied van de Dieze” vastgelegd. Met dit lied, gezongen door Marij van Heijster – van Rooij, hadden schrijver Hans en componist Sjef een tweede prijs behaald in het zeer druk bevochten Dieze-liedjesconcours, waar Ivo de Wijs won.

In 2002 schreven Sjef en Hans muziek en tekst voor de eerste solo-cd van Frie van Eggelen (Free!), waarna de tweede Cohda cd Andersom in 2003 verscheen. Deze cd is in die zin een keerpunt dat het duo inmiddels liedjes was gaan schrijven buiten theaterproducties om. Ook de werkwijze was soms anders: menigmaal maakte Sjef eerst de melodie, waarna Hans de tekst bedacht.

In 2004 verscheen de derde Cohda cd Wereldliedjes, speciaal geschreven voor de goede doelen milieuvriendelijke energiebronnen voor armen en de eerlijke wereldhandel. Deze cd is dan ook verkrijgbaar via de wereldwinkels in Nederland.
Vlak vóór het verstrijken van 2004 komt de Cohda-compositie Bossche Bollen uit op de 20ste Oeteldonkse (carnavals)-cd. Het nummer wordt uitgevoerd door het Bossche duo de Sjeklade Mupkes.

In januari 2005 verschijnt een gelegenheidsschijfje van toneelvereniging OK met als titel dOKument. De meeste composities en teksten zijn van Sjef en Hans. Zowel cohda werk in het nederlands als in het dialect.

In juni 2005 wordt de 4e cohda cd Band uitgebracht. Wederom een cd waarvan de opbrengst is bestemd voor een goed doel: trainen van geleidehonden voor mensen met een visuele en auditieve beperking. Deze cd is meer een pop-cd dan de voorafgaande cd’s en naast de muziek heeft Sjef hier ook een groot aandeel in de teksten.

Op de valreep van 2005 wordt de 5e Cohda-cd Rondje Den Bosch uitgebracht. Dit keer geen goede-doelen-cd maar wel een promotie-cd voor de stad Den Bosch. Diverse liedjes over Den Bosch die al werden geschreven in de periode 2001-2004 werden aangevuld met nieuw materiaal uit de zomer van 2005. Deze thema-cd laat voor het eerst sinds Maar nu / mar nou weer een combinatie horen van Nederlandstalige en dialectteksten (in dit geval onvervalst Bosch dialect).

In het voorjaar van 2006 zijn doorbereidingen gestart voor een 6e Cohda cd. Hierop Nederlandstalige luisterpop. Producer Leon Kuijpers is door Sjef benaderd om uit een selectie van 30 stukken 14 nummers uit te kiezen. Het merendeel van de teksten wordt dit keer aangeleverd door Sjef. De bedoeling is om ook deze cd weer uit te brengen in het kader van een “goed doel”.
De opnames staan gepland voor het najaar.

In een verder verschiet hoopt Cohda de eerste echte dialect cd uit te brengen en ook het maken van een live cd staat op het verlanglijstje van Sjef.


Terug naar Over Cohda