Cohda-krek

Ruth van der Pol, Marieke Lakwijk, Roan Raymakers, Ellen van der Ven, Sjef van Rooij & Hans Lakwijk

De geschiedenis van Cohda-krek gaat terug tot 2002.
In het jaar na de release van de eerste Cohda cd Maar nu / mar nou, die voor de helft bestaat uit liedjes in het Meijerijse dialect, werd Cohda uitgenodigd voor de jaarlijkse dialectmarkt in de Durpsherd in Berlicum. De groep Cohda bestond toen nog uit Wilma van Dartel, Marij van Heijster-van Rooij, Antonie Bellemakers, Frie van Eggelen, Coby Haans, Marieke Lakwijk en Ruth van de Pol en natuurlijk Hans en Sjef. Al snel werd duidelijk, dat het dialect-repertoire een eigen plaatsje moest hebben binnen het “grote” Cohda. Zo werd Cohda-KREK in het leven geroepen. De “KREK-kers” waren zo goed als Dinthers, want ze bestonden toen uit Marieke, Ruth, Antonie en Hans, met natuurlijk (Bossche) Sjef voor de muzikale ondersteuning.

Na wat optredens in beperkte kring en nog eens een deelname aan de (laatste) dialectmarkt in Berlicum, “brak” ons vijftal “door” in Lieshout, tijdens het dialectfestival (2004). Antonie kreeg, als jonge vader, helaas teveel andere verplichtingen en Cohda-KREK vond versterking in Marion Vermeltsfoort (uit Schijndel) en Roan Raymakers (uit Zeeland). In deze samenstelling werd een voorlopig hoogtepunt van de groep gevonden in Den Dungen, waar voor een bomvolle, enthousiaste zaal werd opgetreden in het voorprogramma van Gerard Maasakkers (Muziek onder de toren). In 2005 verliet Marion de groep, maar gelukkig vond men in 2006 weer versterking in de persoon van Ellen van de Ven, uit Vorstenbosch.

Inmiddels heeft Cohda Krek het repertoire enorm uitgebreid met nieuwe composities en teksten van Sjef en Hans. Ook zijn sommige liedjes van de cd’s Andersom, Wereldliedjes en Band “hertaald” of herschreven in het dialect, terwijl enkele nummers van Rondje Den Bosch ook uitstekend in het repertoire passen.

In oktober 2007 was het dan zover: Cohda-KREK bracht haar eigen cd uit: In’t kort bestek. Naast 2 re-makes van liedjes van Maar nu/ mar nou staan er 14 nummers op, waarin Cohda-KREK toont, waar haar kracht ligt: allerhande soorten liedjes, van swingend tot heel stil, samen of solo, maar altijd doordrongen van een gezelligheid, die de groep bij haar live-optredens dan ook volop uitstraalt.
bb1

Cohda-KREK vindt het een eer, dat “het Benkske”, -een echt KREK-nummer, gezongen door Hans-, in 2008 naar een 6e plaats werd gestemd bij het mooiste dialectlied. (In 2007 eindigde “Bosschenaar” van Cohda als 8e!) En de groep is intussen niet meer weg te denken uit de Brabantse dialect-scene.

Naast kortere of avondvullende optredens brengt Cohda-KREK ook een echt kerstprogramma. In de persoon van René van Heijster vond de groep een technicus, die het geluid van de eigen installatie regelt. Voor een publiek, dat op gezellige wijze door vrolijke, moderne dialectliedjes wil worden vermaakt, is Cohda-KREK de aangewezen groep!!

De samenstelling van Cohda-Krek in 2007 is dan inmiddels behoorlijk gewijzigd. Op het cd-project wordt Cohda-Krek gevormd door Hans Lakwijk, Sjef van Rooij, Marieke Lakwijk, Ruth van de Pol, ellen van de Ven en Roan Raymakers.
Deze samenstelling blijft in stand tot 2016, het jaar waarin Marieke en Ruth besluiten te stoppen. Zij geven hun laatste concert met Cohda-Krek op 16 mei 2016 tijdens een korendag in het Concertgebouw in Amsterdam.

In 2017 komt Nel Kanters uit Vorstenbosch de groep versterken. Zij maakt haar debuut tijdens een optreden van Cohda-Krek in de kloosterkapel in Vorstenbosch op 2 april 2017.

Het dialectfestival in Lieshout

Cohda-Krek is een vaste waarde op het 2-jaarlijkse dialectfestival in Lieshout.
Niet alleen als optredende act maar ook via hun inzendingen voor de wedstrijd van het beste dialectlied, gedicht en verhaal.
Dat leidde in 2012 tot een eerste prijs met het lied “t Stromke.
In 2014 werd Cohdda-Krek ook nog eens 2de met ‘t kedoolied.
Hans won dat jaar ook de 1ste prijs voor het beste dialectgedicht (zoes ge daor staot).

De inzending met het lied Vruuger Waar alles Bitter in 2018 leidde niet tot een prijs maar dit nummer slaat heel goed aan tijdens de optredens van de groep.

Luister naar Cohda-Krek live tijdens de kunstmarkt van Berlicum op 8 juli 2018

De groep heeft sinds 2017 ook een eigen website (www.cohda-krek.nl).