Ellen van der Ven
Ellen werd geboren in Nistelrode, en stamt uit een muzikale familie. Vanaf haar achtste levensjaar zingt ze al, eerst bij het kinder- en jongerenkoor van de Sint-Lambertuskerk, nu een koor in Vorstenbosch, waar ze alweer zo’n 20 jaar woont. Ook is ze 24 jaar muzikant geweest bij de fanfare in Nistelrode. Maar haar voorkeur gaat toch uit naar zingen, daarin kun je alles kwijt.
In 1992 maakte Ellen kennis met de liedjes van Hans en Sjef (toen nog geen Cohda) uit de door Hans geschreven revue “Nie te geleuve”. Toen Marieke Lakwijk, Hans’ dochter, haar onlangs vroeg om te komen zingen in Cohda-krek als opvolgster van Marion Vermelsfoort, ging Ellen eens kijken op de site en hoorde bekende liedjes van destijds, zoals Het missaal (Maar nu/Mar nou).
Bijna 15 jaar later werd een van de liedjes uit die oude revue haar debuut voor Cohda-krek: Ellen zong ‘Vergeten zaken’ tijdens het Onderwijs-voor-Onderwijs-(Beslan)-concert van M.C. Verstraten. Voor de goed gevulde zaal van theater De Schalm in Veldhoven gaf Ellen er meteen blijk van genoeg podiumervaring te hebben.
Ze vindt het zingen van dialect, dat ze van huis uit mee kreeg en zelf ook nog spreekt, heel leuk om te doen. Ellen heeft geen echte voorkeuren als het op muziek aankomt: ze vindt muziek gewoon leuk en naast het zingen is ze ook nog actief als dirigente van diverse koren.
Met Cohda-KEek beleeft Ellen in 2007 haar cd-debuut.
Op de dialect cd In’t kort bestek is Ellen te horen als soliste en koorzangeres.
In Zommeravend brengt ze het betere luisterlied ten gehore.
Tijdens de optredens van Cohda-Krek is zij steevast van de partij.
Zij neemt haar aandeel met nummers als Nim me mee (van de cd Rondje Den Bosch van Cohda uit 2005) maar ook vertolkt zij dialectnummers van de eerste Cohda cd maar nu / mar nou (De meijerij en Zonn’n dag).
Als er bij Cohda-Krek een tweede of derde stem gezongen moet worden is Ellen daar wel voor te porren.
In het vanaf 2007 geschreven nieuw dialectmateriaal heeft Ellen ook een belangrijk aandeel: tijdens live optredens zingt zij solo’s in nummers als Weer of gin weer en Ons Moeder.
Ellen was helaas ook slachtoffer van de Q-koorts epedemie maar dat neemt niet weg dat zij in het in 2010 geschreven nummer Q-koorts haar steentje bijdraagt.
Naast zangeres van het dialectlied binnen Cohda-Krek neemt Ellen geregeld deel aan de optredens van Cohda onder het motto Luisterliedjes, voor haar een leuk uitstapje naar het nederlandstalige materiaal.