Frank Jansen

Frank Janssen werd geboren op 14 november 1964 in Steenbergen. Hij kreeg de countrymuziek zogezegd met de paplepel binnen gegoten want zijn ouders waren beide grote country fans en er werd thuis dus veel country gedraaid. Zo nu en dan ging Frank met zijn ouders naar concerten en zo zag Frank op zijn 10de Johnny Cash optreden.

Hij heeft hem zelfs die avond de hand kunnen schudden. Cash was en is zeker een van de grote idolen voor Frank, hij bezit nagenoeg de hele platencollectie van Cash.
Zijn eerste gitaar kreeg hij op zijn 14e verjaardag en de volgende 10 jaar bleef het bij zolder muziek.

Vanaf zijn 25ste ging Frank optreden en een tijdje vooral als soloartiest door het leven, hij trad veel op tijdens talentenjachten en won ook diverse prijzen. Dan weer begeleidde hij zichzelf op gitaar maar hij werkte ook veel met backing tracks.
In die dagen waren zijn grote idolen George Jones, Merle Haggard en Marty Robbins.
Later zou Frank ook nog een album opnemen met louter nummers van Robbins.
Hij nam in 1994 in eigen beheer een cassette op “From the Heart” en toen de opname in Amerika belandde kwam hierop respons en kreeg hij de kans om voor een independent label op te nemen.

De keuze viel op het nummer “The heart that you own” van Dwight Yoakam.
Dit nummer werd zo goed ontvangen dat het 3 maanden op nummer 1 heeft gestaan in de “Europe Top 100 Variety Indie Charts”, er werd een 2e single opgenomen, ditmaal een nummer van Bob Grady, “Your a phonecall that I need to make”, ook deze single heeft 3 maanden op nr. 1 gestaan.

Beide nummers komen ook voor op het eerste solo album van Frank uit 1997 getiteld “Your a phonecall I need to make”. Dit album nam hij in Nashville op met Amerikaanse sessie muzikanten waaronder de steelgitarist van Vince Gill.

Ook zijn tweede soloalbum “My way or the highway” uit 1999 en het derde album” Lolene” 2001 werden ingespeeld in Amerika maar in beide gevallen zong Frank de nummers in Nederland in.”Na 2004 nam Frank nog een 4e album op getiteld: “Frank Jansen sings the hits of Marty Robbins.

Na zijn solocarrière zat Frank voor kortere tijd in de bands Calyx (met o.a. Thecla Rutting en Wim Pols) en Cash on Delivery voordat hij in 2004 de Frank Jansen band oprichtte waarin o.a. Cor van der Pluijm, Berend Roskam en Joost de Nijs meespeelden.Deze band heeft 5 jaar bestaan. Op zijn 45ste besloot Frank het rustiger aan te gaan doen en vanaf dat moment vormt hij een akoestisch trio samen met Joost de Nijs en Cor van der Pluijm.

Ook heeft Frank vanaf 2000 geregeld meegewerkt als zanger op allerlei Country projecten (een tweetal kerst cd’s) en op albums van anderen zoals het Foto Leon Kuijperssolo album van Thecla Rutting.

Frank componeert en schrijft ook zelf teksten, zo is 80 procent van de teksten en composities op de albums “My way or the highway” en” Lolene” van eigen hand.
Via studio scala, waar Cohda vanaf 2003 opneemt kwam Sjef met Frank in contact.
Frank beluisterde een aantal demo’s voor het country project dat Sjef voor Cohda wilde maken en was enthousiast. Hij nam meteen zijn aandeel door bij 4 composities van Sjef ook zelf de teksten aan te leveren.
Daarnaast zingt Frank een duet met Thecla Rutting op het Cohda album. Als bonustrack is Frank ook nog te horen met zijn muzikale maatjes Cor van der Pluijm en Joost de Nijs op de bonustrack door hem zelf geschreven getiteld: ”It’s gonna take a miracle.

Frank treedt nog regelmatig op met zijn vrienden vooral in een akoestische setting. Het maken van een akoestisch album staat nog steeds op zijn wenslijst.
Maar Frank doet het anno 2011 wel wat rustiger aan want de jaren waarin hij tourde over heel Europa van Spanje tot Denemarken vroegen veel energie die niet langer combineerbaar was met een gezinsleven en een baan.
Hoewel de eerste Cohda Country cd waarop Frank een belangrijk aandeel heeft nog moet uitkomen in 2012 is Sjef al weer bezig met het voorbereiden van een volgend album. Zoals het er zich nu naar laat uitzien zal Frank weer graag van de partij zijn.
Frank: Sjef is een toegewijde man met het juiste muziek hart, de composities zijn erg goed en er wordt met goede muzikanten opgenomen in een prettige sfeer.

Meer info over Frank vind je op www.frank-jansen.nl