Jan Peter Beijersbergen

Jan Peter Beijersbergen werd in Rotterdam geboren op 31 mei 1969. Op zijn 10e begon hij met het spelen van akoestische gitaar maar enkele jaren later ontdekte hij al de elektrische gitaar. Op zijn 19e ging hij naar het Stedelijk Conservatorium in Zwolle maar studeerde uiteindelijk af in Utrecht bij Eef Albers, één van de gitaristen die Jan Peter heeft beïnvloed.
Andere gitaristen die Jan Peter tot zijn favorieten rekent zijn Wes Montgomery, Jimi Hendrix en Eric Clapton.
Hij verklaart ook veel geluisterd te hebben naar het gitaarspel van Jan Akkerman en verder noemt hij Peter Tiehuis als een Nederlandse gitarist die hij erg goed vindt.

Jan Peter werkte 11 jaar lang intensief voor EO Radio en Televisie en nam toen meer dan 12 cd’s op. Verder is hij vooral actief als sessie-gitarist en als zodanig werkte hij mee aan meer dan 100 cd-producties. Hij werkte met (onder vele anderen!): Nina Astrom, Ralph van Manen (o.a. op de cd Vessels of weakness), Gospel Boulevard en Darrell Mansfield (met wie hij 4 jaar door Europa toerde).
Tussendoor had Jan Peter ook tijd om de akoestische-klassieke gitaar te hanteren, o.a. in een tournee met Klaas Jan Mulder en Kajem.
Verder werkte hij met Lori Spee, Paul de Leeuw en Barry Hay (van de Golden Earring). Met Harry Muskee van Cuby and the Blizzards maakte Jan Peter recentelijk een DVD.

Via Leon Kuijpers werd hij benaderd om voor Cohda gitaarpartijen in te spelen. Dat begon heel bescheiden met een kleine gitaarpartij in het Herfstlied (Maar nu/Mar nou). Tijdens de cd-presentatie van Andersom speelde Jan Peter gitaar (zie: Cohda live). Nagenoeg alle gitaarpartijen op Wereldliedjes en Band zijn van zijn hand.

Over het Cohda werk zegt Jan Peter, dat het een heel eigen geluid heeft, zeker binnen de Nederlandstalige muziek en niet, zoals velen wel doen, leunt op de twee grote peilers van dit moment Marco Borsato en Acda en de Munnik.

Jan Peter heeft ook een lespakket voor de gevorderde gitarist samengesteld getiteld lick it & pick it. Daarover is meer te lezen op www.gitaarnet.nl

“Onze” J.P. kijkt met interesse uit naar de cd Band en zal te zijner tijd graag zijn muzikale reactie op deze cd geven.

Jan Peter Beijersbergen is niet alleen gitarist, maar hij is ook actief als componist. Als voorbeeld daarvan een nummer van de cd Steeds meer van Ralph van Manen.