Leon Kuijpers

De link tussen Cohda en Leon Kuijpers werd gelegd in 1984. In dat jaar kwam Leon naar Den Bosch om daar een overspannen orgelleraar te vervangen. Een van de leerlingen die hij aantrof, was Sjef. Toen Leon Sjef hoorde spelen op het Hammondorgel, bood hij hem aan om maar snel naar het conservatorium te gaan. Dat werd uiteindelijk het conservatorium in Zwolle, waar Leon zelf hoofdvakdocent elektronisch orgel was.

De leraar-leerling verhouding werd al snel omgebogen in een muzikale vriendschap. Leon vond het een uitdaging om Sjef, ondanks diens handicap, wegwijs te maken op het grote Hammondorgel maar ook te leren werken met keyboards (wat in feite veredelde computers zijn). Leon zelf leerde ‘in no time’ het brailleschrift en wijdde Sjef in in alle geheimen van de keyboards van de jaren ‘80.

Sedertdien hielden de twee frequent contact en in 2000 benaderde Sjef Leon met de vraag of hij wilde helpen met het bewerken van midi-files. Met de ogen, onder de handen, maar vooral door het talent van Leon werd de ‘ruwe’ muziek van Sjef omgevormd tot zeer aanvaardbare muziekstukken voor de cd Maar nu/Mar nou, waaraan Leon zelf ook nog bijdragen leverde met zijn Hammondorgel

Na deze eerste Cohda-cd gaat Sjef met al zijn composities eerst langs Leon om ze samen uit te werken. Bij Andersom gingen Leon en Sjef een muzikaal stapje verder door professionele studiomuzikanten in te schakelen. Maar de bijdrage van Leon hield niet op bij spelen, arrangeren en produceren. Hij zorgde ook voor de achtergrondkoortjes op Andersom, samen met zijn vriendin Nienke, die nu zijn vrouw is. En op uitdrukkelijk verzoek van Sjef zong hij het nummer “Ik houd van ieder seizoen”, waarvoor Sjef tekst en muziek schreef, in.

Op de cd Wereldliedjes werd deze lijn voortgezet. Nog meer muzikale verdieping!! Leon hield zich nu ook bezig met de coaching van de diverse zangers en zangeressen in de studio.

Op de 4de en 5de cd van Cohda speelt Leon weer veel keyboardpartijen in en neemt hij alle hammondpartijen voor zijn rekening. Op “band” is hij te horen als solist in “ik wil je” en op “Rondje Den Bosch” verzorgt hij samen met Nienke (zijn vrouw) alle achtergrondkoortjes.

Voor de 6de Cohda CD “Spontstaan” oppert Leon het idee om te gaan opnemen met een door hemzelf samengestelde studio-formatie die op een middag alle nummers in speelt.

Omringd door zijn muzikale vrienden en in een relaxte sfeer ontstaat het live-gevoel dat Leon aan de cd wilde meegeven.

Die formule bevalt zo goed dat dezelfde formatie in juni 2007 wederom de studio binnenstapt om dit keer de muziek in te spelen voor de eerste dialect-cd van Cohda Krek die wordt verwacht in het najaar van 2007.

Maar voor het zover is beginnen Leon en Sjef in het voorjaar van 2007 aan een nieuw muzikaal hoofdstuk binnen Cohda namelijk het maken van een eerste instrumentale CD. Terwijl Sjef alle creatieve ideetjes bij Leon neerlegt gaat deze aan de slag met het bewerken, polijsten en vervolmaken van het bronmateriaal dat door de altijd energieke Sjef in hoog tempo wordt aangeleverd. Vanachter de computer in Lelystad werken de twee muzikale vrienden 7 composities van Sjef uit en benaderen Hans om voor deze instrumentale cd teksten aan te leveren in de vorm van gedichten waarbij Hans zich mag laten inspireren door de muziek. De cd Blinde Beelden/Blind Images verschijnt in 2007. De reacties zijn alom lovend en Leon en Sjef werken vanaf dit moment enkele dagen per jaar samen aan het vervolmaken van de uiteenlopende instrumentale stukken die Sjef componeert.

In 2008 en 2010 verschijnen deel 2 en deel 3 uit de Blinde Beelden-reeks terwijl Sjef op dat moment al weer bezig is met het componeren van stukken voor deel 4 en deel 5.

Tussendoor produceert Leon nog een vocale Cohda Cd (Cohda en George – Eigen ding) uit 2009. Hij speelt hierop de meeste keyboard partijen in en participeert tevens in enkele achtergrondkoortjes (vannacht, laat mij  m’n eigen ding maar doen en Jolanda).

Sjef benadert Leon in 2010 voor het arrangeren van de composities die hij schrijvft voor de revue van Theabelle ter gelegenheid van de opening van het jeroen bosch ziekenhuis in 2011.

Sjef en Leon gaan later in 2010 de studio in voor het opnemen van de eerste engelstalige Cohda-country-cd.

Leon Kuijpers is, net als Sjef, een “muzikaal dier”. Hij is demonstratie-organist voor Hammond-Suzuki Nederland, speelt in een bigband (Jumpin’jive), heeft een eigen band (Tony’s wheel) en schrijft en arrangeert er rustig op los. De laatste jaren werkt hij intensief samen met Ernst Daniel Smid en begeleidt hem op zijn tour langs de theaters in Nederland.

Leon heeft ook een tweetal solo cd’s volgespeeld met Hammondorgel-muziek.Verder is hij te horen als sessiemuzikant op talrijke cd-projecten. In 2005 speelde hij alle pianopartijen, in door de Sony uitgebrachte cd music expired.

Die engelstalige CD komt er in 2012 met als titel Cohda Country Comfort.

Dat zelfde jaar ronden de beide heren ook nog de cd “n Bietje Bijbuurten af waarop voornamelijk dialectnummers afgewisseld met bijbehorende verhaaltjes van Hans Lakwijk voorkomen.

Leon is ook te zien in de documentaire Blind in Beeld van Theo van Eeuwijk die in 2015 uitkomt.

De documentaire wordt gepresenteerd op de dag dat Sjef zijn 65ste verjaardag viert.

Tussendoor werken Leon en Sjef elk jaar wel een paar dagen verder aan de cd-reeks Blinde Beelden waarbij Leon in zijn studio te Lelystad de composities van Sjef muzikaal polijst.

In april 2018 komt deel V van de serie uit waarop een keyboardversie van de Brabant Symfonie is te horen is.

In mei 2018 aan de vooravond van de presentatie van het project Sjef and Friends krijgt leon ernstige gezondheidsklachten waardoor de presentatie moet worden doorgeschoven naar later dat jaar. Gelukkig knapt hij na een spannend traject weer helemaal op.

In november 2018 is het dan zover en wel op 11-11. Leon die de meeste arrangementen maakte geeft zelf acte de presence als bandleider. Als rapper is hij ook te horen op het album in het nummer William’s rep en natuurlijk zijn de 2 nummers getiteld Hammond (een Nederlandse en een Engelse versie) op het lijf geschreven van deze tovenaar vanachter het Hammondorgel.

Leon Kuijpers is, net als Sjef, een “muzikaal dier”. Hij was een aantal jaren lang demonstratie-organist voor Hammond-Suzuki Nederland, speelde in een bigband (Jumpin’jive),

en schrijft en arrangeert er rustig op los. Een aantal jaren lang werkte hij intensief samen met Ernst Daniel Smid en begeleidde hem op zijn tour langs de theaters in Nederland.

Hij was bandleider en arrangeur tijdens de festiviteiten van het 100-jarig bestaan van Feyenoord

dat groots werd gevierd in de Kuip en waar onder meer Kool and the Gang

optraden.

Ook speelde hij enige tijd in de Nederlandse pop/blues-formatie Flavium.

Hij is nog steeds lid van het kwartet Reverend Tony’s Wheels mission.

Verder speelt hij toetsen in de rockformatie Bromance waarvan Jimmi Bellmartin – die in 2018 the voice Senior won, de leadzanger is.

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat hij de laatste jaren geregeld tourt als muzikaal leider met René Shuman en Angel-Eye die jaren 50 shows op de planken zetten met een grote knipoog naar Elvis Presley en zijn tijdgenoten zoals Jerry Lee Lewis en Buddy Holly.

Leon heeft ook een tweetal solo cd’s volgespeeld met Hammondorgel-muziek. Verder is hij te horen als sessiemuzikant op talrijke cd-projecten. In 2005 speelde hij alle pianopartijen, in door de Sony uitgebrachte cd music inpired by Da Vinci.

Maar…. Voor Cohda is hij, naast een geniaal organist en een muzikale duizendpoot, vooral een heel prettig en gezellig mens! Wij hopen, nee, rekenen dan ook op een nog jarenlange fijne samenwerking met Leon!!