Les Metres

De band Les Metres werd in 2015 opgericht door Lloyd Sweeb, de zanger en voorman van de band.
Idee was een band te formeren met als centrale thema’s muzikale fun via toegankelijk pop-repertoire.
Lloyd vond een aantal collega’s uit het combo van het koor Crossover – waarbij hij in het verleden zong – bereid om hem te ondersteunen en zo sloten Han Horn (bas), en Rene van Heijster (gitaar) enaan.
De aanvankelijke drummer Mats haakte na het eerste optreden af en werd vervangen door Rutger Jungschlager (drums en zang) die ook afkomstig is uit het koor Crossover.
Daarmee was Les Metres een feit!

Sjef, toetsenist van Crossover werd ook benaderd maar zijn agenda zat overvol en hij moest verstek laten gaan.
Derhalve werd er gezocht naar een andere toetsenist en die werd gevonden in de persoon van Juuls van der Linden.

De band gaf diverse optredens in Sint-MichielsGestel, hun thuishaven, onder-meer bij het toenmalige café-restaurant de Rijker. Ook een 4-tal blazers sloot zich bij de band aan.

Toen Jules in 2017 moest afhaken vanwege zijn studie werd Sjef gepolst of hij niet tijdelijk wilde invallen en zijn eerste optreden met de band was in juni 2017 ter gelegenheid van de afsluiting van het aspergeseizoen.
Hoewel Sjef geen officieel lid van de band is is hij vanaf dat moment steevast bij elk optreden aanwezig. De groep nam zelfs een compositie van Sjef die hij samen schreef met George blanken getiteld Zo Klein op het repertoire.

Na een kerstoptreden in december 2017 besloten de blazers om diverse redenen ermee te stoppen en Sjef nam hun rol via de keys over.

Ondertussen werd gezocht naar extra versterking en werd in het voorjaar van 2018 gitarist Bjorn kluijtmans aangetrokken. De 6-mans formatie lijkt hiermee zijn definitieve draai te hebben gevonden en heeft zich inmiddels in het gestelse popcircuit gesetteld.

De muzikale koers is verder ongewijzigd gebleven en laat zich het best samenvatten als lekkere toegankelijke pop, blues, soul, latin en rock.

 

In 2019 wordt de band gevraagd om de after party te verzorgen van een jubileumfeest van het avondorkest van de harmonie van Sint Michielsgestel dat 12,5 jaar bestaat.

De band zal in dat verband ook een aantal nummers samen spelen met het orkest.
Tijdens de voorbereiding op dit feest, dat zal plaatsvinden in januari 2020, geeft drummer Rutger tamelijk onverwacht aan dat hij de band verlaat zonder verdere opgaaf van redenen.

Er wordt spoorslags naar een opvolger gezocht die al meteen flink aan de bak zal moeten in verband met het optreden in januari.
Die opvolger wordt al snel gevonden in de persoon van Marcel van Hintum die ruime ervaring heeft als drummer in diverse bands.

 

Sjef laat weten definitief als vast lid toe te treden tot de band en in de nieuwe samenstelling met Marcel op drums wordt met succes de feestavond in januari verzorgd.

Het zal tevens voorlopig het laatste optreden blijken te zijn omdat een maand later Corona toeslaat.

Corona gaat ook niet voorbij aan enkele bandleden maar na een rustpauze wordt de draad weer opgepakt en besluit de band te gaan werken aan eigen materiaal
(nummers die Sjef voorheen schreef voor Cohda) en nieuw materiaal waarbij Sjef en Han verantwoordelijk zijn voor muziek en tekst.

 

Het eerste optreden rondom het eigen materiaal wordt succesvol gegeven in de Guldenberg in Helvoirt op 15 oktober 2021 in het kader van een open podium.

In 2022 pakt de band de draad weer op met een succesvol optreden op 6 Maart in station zuid te ‘s-Hertogenbosch.

Kort daarna meldt Aniek van Breugel zich bij de band. Ze heeft al eens eerder samen met hen opgetreden als gast zangeres.

Aniek is 46 en zingt al haar hele leven. Ze zat in diverse bands maar voor wat betreft haar bijdrage in Les-Metres zo geeft ze aan gooit ze het zangroer wel wat om…wat rustiger dan voorheen.

Dat neemt niet weg dat ze zeker een pittige toevoeging geeft aan het repertoire van Les-Metres met covers van o.a. Melissa Etheridge, Bette Midler, Anoek en Tina Turner.

Anoek hoopt in het najaar met Les-Metres op het podium te staan ergens in de vertrouwde regio van de band (Sint-Michielsgestel).

Meer informatie over de band kun je vinden op hun Facebook pagina.