Perla

Februari 2020

Perla met pensioen

Acht jaar met Perla door het leven roept heel veel herinneringen op. Ze was er altijd bij de mooie en de trieste momenten.

Vele cd-presentaties maakte ze mee. Allerlei optredens met onder andere de APM BigBand, Les Metres en Angels And Demons maar vooral veel optredens met Cohda-krek Waar ze via Perla hartendief vele malen werd bezongen.

Wandelen door Trier tijdens een weekend met de Bigband, altijd naast je op je kamer in een hotel, je voelt je daardoor zo thuis en op je gemak!

Op het werk bij UWV leidde ze me langs alle kantoren door heel Nederland waar ze steevast gastvrij werd ontvangen: of het nu Hengelo was, Leiden, Arnhem of Alkmaar, Groningen of Breda overal bracht ze de huiskamersfeer met zich mee.

Hoe vaak hoorde ik niet: wanneer komt Perla hier weer werken! Dat is toch fantastisch!

Vele hoorzittingen woonde ze bij, en als er al ijs gebroken moest worden dan lag Perla paraat!

Als we uit de trein stapten keek ze gewoon om zich heen en liep dan met een wapperende staart naar de uitgang richting het locale UWV huis!

Daar mag je als blinde met heel veel mooie herinneringen op terug kijken.

Bijzonder zijn ook de bezoeken aan de Azijnfabriek in Den Bosch waar ik vele mooie momenten met haar mocht beleven zoals de viering van mijn 60ste verjaardag in 2015 en waar ze veel op het podium lag bij alle concerten van Den Bosch zingt.

Maar waar ze ook vaak vertoefde voor het podium slapend en soms observerend terwijl de mooiste, maar ook meest verrassende jazzy soundscapes langs kwamen.

Ze was nooit onder de indruk. Ja, een keertje toen vlak voor mij een basklarinettist stond te blazen. dat vond ze wel even de moeite waard om eens goed te bestuderen.

Ze was bij het moment toen ik mijn Lintje mocht ontvangen in 2013 maar ook bij de premiere van de Brabant Symfonie in 2019. Op de eerste 32 maten na lag ze steevast naast me terwijl ik aan het componeren was.

Vele rondjes Oosterplas hebben we gedaan waar ze naar harte lust het water inrende om achter speeltjes aan te zwemmen.

Maar dan komt toch het afscheid en wordt het uitkijken naar een mooi pensioengezin en we vielen met de neus in de boter!

Hoe mooi is het als je hoort dat je beste vrienden Nico en Marianne haar dolgraag willen opnemen om hopelijk nog een paar mooie laatste jaren daar te verblijven.

Dus op 7 februari 2020 is het zover. Na talrijke afscheidsrondjes bij UWV in Heerlen Eindhoven en Venlo waar ik mijn meeste werkuren doorbreng is het richting Doorn!

Een voor haar en mij vertrouwde omgeving.

Op 2 februari nam ik afscheid tijdens een viering in de Grevelingen met Cross-over en zong ik nog een keer in haar aanwezigheid de liedjes die mij zo met haar verbonden voelen.

Dankzij Rene van Heijster kon daar een opname van gemaakt worden maar ik met trots aan terug denk.

Op onze laatste avond samen zal ze me begeleiden tijdens een poëzieavond in Dreumel waar Hans de Brabant Queeste zal declameren en ik hem improviserend op keyboard mag ondersteunen terwijl Perla mij nog een keer begeleidt.

Een liedje als volle snelheid had nooit kunnen ontstaan als Perla er niet was geweest.

Kortom, 8 mooie jaren en hopelijk een opmaat naar een nieuwe mooie periode met haar opvolgster Gniffle.

Perla laat een groot netwerk na en het was super om daar deel van te mogen uitmaken.

Sjef van Rooij


Ja, daar is ze dan, Perla, Hartendief!
Want dat is ze. Na een mooie tijd met Pleun heeft Perla haar intrede gemaakt in mijn leven. Dat ging niet ongemerkt. Tijdens de laatste dag van de training schoof ik onderuit voor de ingang van UWV, de oprit naar het gebouw was spiegelglad en een dubbele beenbreuk was het gevolg.
We moesten dus tijdelijk weer afscheid van elkaar nemen. Ik was al erg aan haar gehecht en we hadden samen met goed gevolg de training, eerste repetities en uitvoeringen doorstaan. ja want ook Perla kan heel goed omgaan met de muzikale omgeving waarin ze veel zal vertoeven. De introductie op het werk was ook hartverwarmend. Maar goed, de echte doorstart ging zogezegd even in de ijskast. Maar tijdens mijn revalidatie die nu in een afrondende fase is zijn we een echte twee-eenheid geworden.

Natuurlijk schreef ik voor Perla ook een liedje warin ik al mijn gevoelens rondom en voor haar kwijt kon.
Hans had een liedje geschreven voor Cohda-krek, Bej Ouw. De muziek die ik daarop componeerde voldeed echter niet helemaal aan wat de Krekkers voor ogen stond.
Ik voelde echter al meteen dat ik hier iets in handen had – tekstidee en melodie – dat ik uitstekend kon omvormen naar een lied voor Perla.

De concepttekst was af op 27 oktober 2011, de dag dat ik haar voor het eerst zag. Pleun vond het allemaal maar niks die vreemdeling. Het was aandoenlijk hoe Perla contact met me probeerde te maken. Tussen al het macho gedrag van Pleun door gooide ze een balletje naar me toe. M’n hart sprong open!

Het lied zong ik voor het eerst live in de studio van ‘n Lutske Brabants en was voor het eerst te horen op 15 april 2012 op Boschtion radio.
Ook bij locale omroep Vladderacken in Geffen zong ik het live en op 6 mei 2012 werd Omroep Brabant het forum waar ik voor Perla mocht zingen in het programma Brabant Leeft.

Tijdens optredens op 29 april 2012 in Geffen en bij de presentatie van de cd ‘n Bietje Bijbuurten op 6 mei 2012 werd het lied voor een live publiek gezongen. het werd prima ontvangen
Columns

Bij het schrijven van columns voor UWW/Bezwaar en Beroep maakt perla natuurlijk ook al haar opwachting.

Natuurlijk blijf ik de hondenliedjes over haar voorgansters Queenie, Laska en Pleuntje ook met regelmaat zingen tijdens optredens.

Zo zijn en blijven de hondenliedjes van Cohda een persoonlijk handelsmerk van onze creatieve uitingen!

Sjef van Rooij

Den Bosch, mei 2012