Rini Swinkels

Rini Swinkels begon op zijn 9e jaar met het bespelen van de trompet in een plaatselijke harmonie. Dit beviel zo goed dat hij op zijn 17e besloot naar het conservatorium te gaan. In Enschede speelde hij 3 jaar klassiek trompet, maar de klassieke muziek bleek toch niet zijn passie. Tijdens die jaren was hij dan ook al actief in big bands, iets wat in ‘de klassieke wereld’ niet echt werd gewaardeerd. Rini stapte over naar het conservatorium in Amsterdam, om daar lichte muziek te gaan spelen. Zijn opleiding maakte hij niet af: de militaire dienst kwam er tussen. Helaas kon hij geen plaats verwerven in een militaire band en bracht hij zijn dienstplicht-tijd door als barkeeper. (Ook een belangrijke positie!)

Als freelancer is Rini al jaren actief in vele bands. Momenteel speelt hij mee in een 6-tal pop- en big band-combinaties. Hij is en was onder meer actief in het jazzorkest van het Concertgebouw en in het Millenium Jazz Orchestra. Verder speelde hij mee met de Groove Troopers. Rini tourde jaren lang met de Glenn Miller big band door Duitsland. Hij is als trompettist te horen op vele cd’s en een dvd van André Hazes.

Het muzikale ‘maatje’ van Rini Swinkels is trompettist Jan Wessels (zie elders op deze site) en samen werden zij benaderd om mee te spelen op de 5e Cohda cd Rondje Den Bosch. Daar is hij te horen op bugel in De Binnenstad en op wah wah mute trompet in De Bartjes. Verder was hij actief in de blazerssectie die voor deze cd ad hoc werd samengesteld.

Rini over de opnames voor Rondje Den Bosch: “Opvallend vond ik de grote variatie aan stijlen die me werd voorgeschoteld. Wat ik zelf heel leuk vond, was het spelen van de wah wah mute in De Bartjes.”

Meer over Rini kun je lezen op zijn website www.swinkels.nl