Sjef van Rooij

Sjef werd geboren in Den Bosch op 28 mei 1955. Al vroeg bleek dat hij gehandicapt was. Later in 1992 werd vastgesteld dat hij leed aan het BOF-syndroom. Dit betekent ondermeer dat het gehoor en de visus beperkt zijn. Verder zijn er allerlei kleine afwijkingen in het gezicht. Zo werd Sjef geboren met een Schiesus waaraan hij al in het eerste levensjaar werd geopereerd in Utrecht door professor Tjebbes.

De muzikaliteit van Sjef kwam al vroeg aan het licht en op aanraden van het blindeninstituut In Grave kochten zijn ouders een piano voor hem. Hij oefende zelf en speelde al snel allerlei melodietjes. Zijn vader zei ooit: hij hoeft een liedje maar te horen en speelt het zo na.

Op zijn 5de jaar nam Sjef’s moeder hem mee naar het Casino, de Bossche schouwburg waar Toon Hermans optrad. Sjef was helemaal weg van de liedjes en grappen van Toon en Toon vond het geen probleem om Sjef valk voor de voorstelling te ontmoeten in zijn kleedkamer. De twee bleven met elkaar in contact tot aan de dood van Toon in 2001. Toon voorspelde tijdens een bezoekje van Sjef en zijn ouders aan hem in Zandvoort dat Sjef later zou gaan componeren en niet alleen liedjes maar ook klassieke muziek. Jaren later bleek dat toon dit goed had voorzien.

Toen Sjef 10 was kreeg hij de mogelijkheid om te spelen op een elektronisch orgel. Sjef was meteen verkocht. De piano werd ingeruild voor het orgel 500, een Philicordia en daarna stond het orgel jaren lang centraal in zijn muzikale ontwikkeling. Met als grote inspiratiebronnen Ken Griffin en Cor Steijn bracht Sjef uren door achter het orgel. Hoewel hij slecht kon zien kreeg hij toch de kans om muziekonderwijs te gaan volgen aan de muziekschool in Den Bosch en via de toenmalige directeur Sjef van Balkom ging hij op les bij Wim Geerings. Deze schoolde hem vooral klassiek.

Sjef werd rond zijn 15de gevraagd om de missen te begeleiden in de heilige Geest kerk en daar bleef hij actief totdat de parochie in 2004 werd opgeheven. In de kerk speelde hij klassiek maar verwerkte ook pop melodieën in zijn improvisatiespel.


Lees hier meer over Sjef