Susan Wiegers

Susan Wiegers werd geboren op 30 september 1965 in Den Bosch. Op haar 10de verhuisde ze naar Rosmalen maar ze volgde in Den Bosch de middelbare school aan het Sint Jans college.
Muziek kwam al heel snel in haar leven en is ook altijd in haar leven gebleven. Via haar vader kreeg ze diens oude audioapparatuur en zo deed Susan haar eerste ervaringen op als jonge zangeres.
Ze zong haar eerste liedjes zoals bijvoorbeeld Long-haired lover from Liverpool van Little Jimmy Osmond in met een cassetterecorder en microfoon waarmee je opnames kon maken terwijl je meezong met de originele opname.
Van haar 21ste tot haar 23ste werkte Susan als entertainer op Gran Canaria en Mallorca en werd in die dagen regelmatig door bands gevraagd om als zangeres mee te doen.
Terug in Nederland nam Susan de draad als zangeres op en zong in de band Spiksplinter. Via een vriend uit de Verenigde staten, Paul Wessel, kreeg de band de kans een cd single op te nemen in Miniapolis voor Oarin Records. Paul schreef hiervoor de teksten. In een van de nummers zong Susan de lead. Het singletje werd gepresenteerd in Los Angeles en er werden 500 exemplaren van verkocht maar wat vooral leuk was uit deze tijd, zo vertelt Susan, was de ervaring: opnemen in een prachtige studio met een amerikaanse geluidstechnicus waari ook acts hebben opgenomen als Steely Dan, Prince en Cheryl Crow, a lifetime experience.

Terug in Nederland werd met SpikSplinter nog een akoestische (umplugged) cd opgenomen met covers genaamd New (1992).

Daarnaast zong Susan in een andere band genaamd Dust’n Bone waarmee zij in (1992) eveneens een cd maakte in dit geval bestaande uit covers van country songs.

De absolute idolen voor Susan uit de countryscene zijn Wynona Judd en Trisha Yearwood.

Belangrijk in het muzikale leven van Susan is de samenwerking met Antonie Brands (zangeres en multi-instrumentaliste) en haar echtgenoot (gitarist) Gerard van de Bovenkamp.
Met dit echtpaar trad Susan vanaf de jaren 90 op in een top 40 band genaamd 4TheGirls een band die in 2011 ophield te bestaan en waarin ook Carli Bongers (te horen op de Cohda cd Andersom uit 2003) als bassist meespeelde.
Via Carli kwam Susan in contact met Sjef en toen duidelijk werd dat Susan wel wat met country heeft was de stap naar de eerste Cohda Country cd snel gezet.

Uit de beschikbare composities van Sjef koos Susan er een drietal en benaderde haar vriend Paul Wessel in de VS of hij voor deze drie nummers de teksten wilde schrijven.
zo werd de muzikale samenwerking met Paul na 25 jaar weer nieuw leven ingeblazen met als resultaat de nummers

– Someone like you
– Way back home en
– Something’s going on.

In de muzikale carriere van Susan mogen voorts niet onvermeld blijven haar deelname aan de musical Maria Magdalena, een afstudeerproject van Martijn Egelmeer dat diverse malen werd opgevoerd in De Lievekampt te Oss.

Verder is Susan de spil in haar act de SusAntjes, een colderieke act met even colderieke outfit waarin wordt geparodeerd op de betere nederlandstalige nummers.

Susan heeft zeker plannen om de muzikale samenwerking met Sjef en Cohda te continueren.

Augustus 2011